Torsdag 11 Aug
Stockholm

Här är skillnaden mellan blyghet och social ångest

Social ångest
Vissa människor känner kraftig ångest av att befinna sig i sociala sammanhang. Foto: Unsplash

Många kan nog känna igen sig i att det kan kännas lite nervöst innan man ska gå på en middag eller fest. Men för vissa kan det kännas otroligt ångestframkallande att bara vistas bland folk. Nyheter24 reder ut skillnaden mellan blyghet och social ångest.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Middag med svärföräldrarna för första gången? En stor fest med massa människor du inte känner? Eller en presentation på jobbet? Ja, det finns många situationer i livet då vi kan drabbas av nervositet och blygsel.

Men det finns dem som drabbas av extrem ångest av att bara småprata eller vistas bland folk. För vissa till den gräns att de undviker sociala situationer helt och till slut isolerar sig. Då är man drabbad av social ångest, tidigare kallat social fobi. 

Hjärtklappning och kallsvettig

Människor som lider av social ångest brukar uppleva att de börjar skaka, blir kallsvettiga, torra i munnen, rodnar, får hjärtklappning och blir yra. De kan även få svimningskänslor och känna domningar om de sätts i en för dem jobbig situation, skriver MåBra.

För någon som inte har upplevt social ångest kan detta låta som en beskrivning av en person som är väldigt blyg. 

Men att vara blyg är ett personlighetsdrag, som visserligen också kan kännas väldigt jobbigt. För en person som är blyg handlar det snarare om att man känner sig obekväm i sociala situationer, men det brukar klinga av och personen blir efter en stund mer bekväm. 

Vissa människor känner kraftig ångest av att gå på sociala tillställningar. Bildkälla: Unsplash

Kan leda till stor ensamhet

Till skillnad från blyghet är social ångest en psykologisk diagnos som det är viktigt att ta tag i. Livet för en person med denna diagnos kan med tiden börja undvika vissa situationer, vilket i slutändan kan leda till ett ensamt och isolerat liv. 

Något som är viktigt att komma ihåg är att det gemensamma för alla fobier är att de tenderar att bli värre ju mer man försöker undvika det som skrämmer en. 

För att undvika att ångesten blir starkare är det därför bra att ta hjälp i tid för att kunna tackla ångesten och ta sig ur den. 

Tecken på att du har social ångest: 

– Du undviker att gå på sociala tillställningar. 

– Du känner ångest av att äta ute på livliga restauranger. 

– Du känner att din ångest påverkar dig så mycket att du inte lever det liv du vill leva. 

– Du dövar din ångest inför sociala situationer genom att dricka alkohol eller ta lugnande medicin. 

– Du är rädd att folk ska döma dig när du ska prata inför folk. Känslan är så stark att det känns omöjligt att genomföra ett tal eller liknande. 

– Du får hjärtklappning, känner dig svimfärdig eller illamående av sociala situationer. 

Lider du av social ångest?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.