Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Taxiförare räddade livet passagerare – blir av med körkortet

- 30/08/2019, 15:19 -

När en allvarligt sjuk person i Ystad inte fick tag i en ambulans rekommenderades hen att ta en taxi till sjukhuset. Taxiföraren körde patienten i ilfart till sjukhuset men fastnade i en fartkontroll. Nu blir chauffören av med körkortet.

När en person boende i Ystad kommun blev akut sjuk fick den höra att det inte fanns någon ambulans tillgänglig på grund av resursbrist. Istället rekommenderades personen att ta en taxi till sjukhuset. 

När taxichauffören anlände hos personen, och fick höra att personen var allvarligt sjuk, så skjutsade han patienten i ilfart mot sjukhuset. Men på vägen dit stoppades chauffören av polis i en rutinkontroll, då han körde 121 km/h på en 80-väg, skriver Ystads Allehanda. 

Motiveringen: Föraren skulle ha ifrågasatt boten

I stressen till sjukhuset godkände och skrev chauffören under boten. Men det skulle visa sig få allvarliga konsekevenser. 

Nu har nämligen både Transportstyrelsen och förvaltningsrätten valt att dra in förarens körkort under tre månaders tid. Detta trots att han förklarat att han körde snabbt för att rädda passagerarens liv. 

De menar nämligen att han, i och med att han skrev under på boten, erkände brott i sak. 

För att behålla sitt körkort menar både Transportstyrelsen och förvaltningsrätten att mannen skulle ha ifrågasatt boten, och sedan att det varit en nödsituation i en kommande rättegång, enligt Ystads Allehanda. 

Får körkortet indraget i två månader

Som straff för fortkörningen får nu chauffören, som tjänar sitt leverbröd genom att köra, sitt körkort indraget i två månader. Till en början ville Transportstyrelsen att mannens körkort skulle vara indraget i tre månader, men sänkte till två eftersom han har stort behov av det i sitt jobb, skriver Ystads Allehanda

Tycker du att man gjort rätt bedömning?