Var 40:e sekund tar en person sitt eget liv.
Var 40:e sekund tar en person sitt eget liv. - Foto: Pixabay

Mörka rapporten: Ett självmord var 40:e sekund

Världshälsoorganisationen (WHO) har i en ny rapport funnit slutsatsen att en människa tar sitt eget liv var 40:e sekund i världen. Nu uppmanar man till handling!


I genomsnitt tar 10,5 per 100 000 personer livet av sig varje år i världen. Uppgifterna kommer från WHO:s nya rapport som publicerades på internationella suicidpreventionsdagen i tisdags. Och hela 79 procent av de totala självmorden görs i låg- eller medelinkomstländer.

WHO uppmanar världens länder till handling

Däremot är det ett högre snitt i rikare länder. Och andelen män som tar sitt eget liv är tre gånger högre än andelen kvinnor. Nu vill WHO se förebyggande strategier från världens länder.

– Trots framsteg dör en person var 40:e sekund av självmord. Varje dödsfall är en tragedi för familj, vänner och kollegor, men självmord går att förhindra. Vi uppmanar alla länder att införliva strategier för suicidprevention i de nationella hälso- och utbildningsprogrammen på ett hållbart sätt, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett pressmeddelande, enligt DN.

1 268 självmord i Sverige 2018

I Sverige begicks det 1 268 självmord under 2018, enligt Socialstyrelsens statistik. Detta är högre än det globala genomsnittet och unga står för cirka en tredjedel av dödsfallen. Nu har Folkhälsomyndigheten sett geografiska samband i rapporten.

– Det finns också regionala skillnader på så sätt att suicid är vanligare i glesbygden för män, men inte för kvinnor. Det kan bero på att antalet kvinnor som tar sitt liv är lägre och att vi därför inte kunnat slå fast några skillnader eller att geografin av olika anledningar har mer betydelse för män, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten, enligt DN.

Enligt Busch så är hängning, förgiftning och skjutning de vanligaste metoderna för att begå självmord i Sverige och runt om i världen.

I Sverige begicks det 1 268 självmord 2018. Bildkälla: Pixabay

Mår du dåligt eller känner du någon som gör det och behöver hjälp? Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112. Annars finns en stödlinje för personer med tankar på självmord, ring då 90101.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

1 timme sedan
En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.