Måndag 29 Nov
Stockholm

Mörka rapporten: Ett självmord var 40:e sekund

Var 40:e sekund tar en person sitt eget liv.
Var 40:e sekund tar en person sitt eget liv. Foto: Pixabay

Världshälsoorganisationen (WHO) har i en ny rapport funnit slutsatsen att en människa tar sitt eget liv var 40:e sekund i världen. Nu uppmanar man till handling!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I genomsnitt tar 10,5 per 100 000 personer livet av sig varje år i världen. Uppgifterna kommer från WHO:s nya rapport som publicerades på internationella suicidpreventionsdagen i tisdags. Och hela 79 procent av de totala självmorden görs i låg- eller medelinkomstländer.

WHO uppmanar världens länder till handling

Däremot är det ett högre snitt i rikare länder. Och andelen män som tar sitt eget liv är tre gånger högre än andelen kvinnor. Nu vill WHO se förebyggande strategier från världens länder.

– Trots framsteg dör en person var 40:e sekund av självmord. Varje dödsfall är en tragedi för familj, vänner och kollegor, men självmord går att förhindra. Vi uppmanar alla länder att införliva strategier för suicidprevention i de nationella hälso- och utbildningsprogrammen på ett hållbart sätt, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett pressmeddelande, enligt DN.

1 268 självmord i Sverige 2018

I Sverige begicks det 1 268 självmord under 2018, enligt Socialstyrelsens statistik. Detta är högre än det globala genomsnittet och unga står för cirka en tredjedel av dödsfallen. Nu har Folkhälsomyndigheten sett geografiska samband i rapporten.

– Det finns också regionala skillnader på så sätt att suicid är vanligare i glesbygden för män, men inte för kvinnor. Det kan bero på att antalet kvinnor som tar sitt liv är lägre och att vi därför inte kunnat slå fast några skillnader eller att geografin av olika anledningar har mer betydelse för män, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten, enligt DN.

Enligt Busch så är hängning, förgiftning och skjutning de vanligaste metoderna för att begå självmord i Sverige och runt om i världen.

I Sverige begicks det 1 268 självmord 2018. Bildkälla: Pixabay

Mår du dåligt eller känner du någon som gör det och behöver hjälp? Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112. Annars finns en stödlinje för personer med tankar på självmord, ring då 90101.

Kommentera
Kopiera länk
Dela