Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gravid kvinna äter bara frukt – ska ge bebisen samma diet

- 22/09/2019, 17:28 -

Anne Jensen är gravid i 25:e veckan med sitt första barn. I tre års tid har hon enbart ätit frukt – och hennes barn kommer att behöva följa mammas exempel.

Många äter nog frukt varje dag, kanske påväg till jobbet eller som ett mellanmål senare under dagen. Men det finns vissa som tar det några steg längre. 

Danska Anne Jensen, 23, var tidigare vegetarian, men bytte till en strikt vegansk och fruktbaserad kost för tre år sedan efter att ha läst om det på internet. 

Så äter hon

En vanlig dag för Anne Jensen inleds ofta med en halv vattenmelon. Till lunch blir det sedan någon typ av smoothie. Hennes favorit är att blanda fem bananer med färska bär och vatten. 

Till middag kan det serveras en sallad bestående av spenat, två salladshuvuden, tomater, mango och apelsin- eller jordgubbsjuice till det.  

"Gillar att hålla det enkelt"

– Folk som är strikt veganer följer olika upplägg. Vissa föredrar starka smaker, nötter och frön. Men jag gillar att hålla det enkelt, menar Anne Jenssen. 

I mars tidigare i år återvände 23-åringen till Danmark efter att ha rest jorden runt. Hon förklarar närmare varför hon började med en strikt vegan- och fruktbaserad kost. 

– Inledningsvis så blev jag vegetarian för att få bli del av en grupp. Tidigare så var jag väldigt petig med maten och tyckte inte om mycket. Men efter att jag blev vegetarian så började jag äta mer och mer. Jag insåg då att jag inte alls var petig, jag tyckte bara inte om kött, säger Anne Jensen. 

Hon påstår att kosten som endast består av frukt har gett henne mer energi och att krämpor försvunnit. 

Ska få bebisen att äta likadant

Danska 23-åringen är gravid i den 25:e veckan och hon är så pass frälst av dieten att hon kommer överföra den på sin bebis.

– När jag har fött så kommer jag att vilja äta en helt och hållet fruktbaserad kost, sen så vill jag att mitt barn kommer att göra samma sak. Jag kommer att amma så länge som bebisen vill det. Jag vet att det är huvudkällan till kalorier men jag kommer att introducera annan mat vid sidan av, säger hon. 

Läkare ser risker

Men Daniel Atkinson, medicinsk rådgivare vid Treated.com, ser faror med en sådan kost. 

– Det största problemet med en fruktbaserad kost är att viktiga vitaminer som B12 utesluts, som du bara kan få från animaliska källor.

Han menar också att den höga sockerhalten i frukt kan orsaka problem på sikt. 

– Föräldrar kan tycka att det enklare att servera persikor eller jordgubbar till sina barn än grönsaker. Men den relativt höga sockerhalten i frukt kan öka riskerna för att utveckla diabetes senare i livet, säger Daniel Atkinson till The Mirror

Borde barn äta mer än bara frukt?