Privatpersoner smygfotar rökare.
Rökare smygfotas. - Foto: Claudio Bresciani/TT, Pixabay

Efter rökförbudet: Smygtagna bilder på rökare skickas in till kommunen

Det har hunnit gå ungefär tre månader sedan rökförbudet på uteserveringar trädde i kraft. Nu har Miljöförvaltningen mottagit ett stort antal bilder på personer som röker på förbjudna platser.


Från och med den 1 juli tidigare i år var det inte längre tillåtet att röka på särskilda platser i offentligheten. 

Förbudet gäller på uteserveringar, vid entréer till butiker, på lekplatser och vid busshållplatser. 

Det är sedan upp till restaurangägare att informera gästerna om rökförbudet och ta bort eventuella askkoppar. 

Gemene man kan hjälpa

Men allmänheten kan också göra sitt för att lag och ordning ska upprätthållas. Man kan kontakta sin kommun om man ser personer som röker på en plats där det inte är tillåtet. Och många har gjort just det. 

Miljöförvaltningen i Stockholm har tagit emot runt 30 anmälningar och klagomål från privatpersoner sedan förbudet trädde i kraft. Siffran gäller de fall där Miljöförvaltningen valt att gå vidare med anmälan. 

Smygfotar

Flera av personerna som anmält har också fotat de som tjuvrökt och skickat in till kommunen – för att kunna bevisa sin sak. 

”Jag önskar anmäla XX för brott mot nya rökförbudet. Det står ofta gäster framför deras entré/utomhusservering - precis enligt den bild jag i dag lyckades ta. Lyckades ta med ena personens cigarett i hans hand", lyder en anmälan. 

En annan person klagar över att en rökare står utanför ingången till en galleria i Stockholm. Men i det fallet har Miljöförvaltningen svarat att personen stått vid en personalingång – vilket är tillåtet. 

Men anmälaren gav sig inte efter det.

”Som kommun har ni tillsynsansvar, och ska inte jamsa med i uppenbart felaktiga bortförklaringar! Och eftersom ni inte utför ert tillsynsuppdrag korrekt, så bryter ni också mot den nya lagen”, lyder svaret, enligt Mitt i Stockholm

Rökare riskerar inget straff

Miljöförvaltningen skriver att det inte är förbjudet att bruka tobak i Sverige – och därför kan man inte riskera att bli straffad om man röker på en uteservering. Men som rökare kan man bli tillsagd eller avvisad från platsen.

I lagen står det inte heller uttryckligen hur långt ifrån exempelvis en restaurangentré som man måste stå. Men i normalfallet så gäller åtminstone ett par meter, så att ingen som passerar in eller ut från restaurangen ska behöva ta del av röken.  

Läs mer: Nytt rökförbud kring bostäder: Gäller inomhus och utomhus

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om rökförbudet?
Tack för din röst!