De isolerade barnen i Ystad – här är föräldrarnas första ord

- 04/11/2019, 20:50 -

Ett par i Ystad ska ha hållit sina fem barn isolerade från samhället under hela deras liv. Barnen visste inte hur man knöt ett par skor eller hur man gick på toaletten. Nu berättar föräldrarna för första gången för TV4:s Kalla fakta om livet i huset.

Det var under förra sommaren som en stor och tragisk skandal började nystas upp. Det hela handlade om fem barn, mellan fyra och 18 år, som hållits isolerade från samhället och världen av sina föräldrar, något som HD och Sydsvenskan först avslöjade.

Barnen omhändertogs av Socialtjänsten som sedan placerade de fyra yngsta barnen på HVB-hem och i jourfamiljer.

Föräldrarna träder fram 

För första gången träder nu föräldrarna fram, i TV4:s Kalla fakta, och berättar sin version av det hela. 

2007 så började föräldrarnas lögner om barnen. Det var då det äldsta barnet skrevs in på en friskola i Ystads kommun – men kommunens handlingar tyder på något annat. Barnet ska nämligen aldrig ha deltagit i undervisningen, skriver Aftonbladet.

Föräldrarna valde två år senare att skriva in det näst äldsta barnet på en privat webbaserad skola i USA. 

"Inget emot svensk skola"

När Kalla faktas reporter frågar föräldrarna varför de inte ville att deras barn skulle gå i vanlig skola svarar de att det inte stämmer. 

– Och det är ju så att det vill vi visst då. Och framför allt nu har vi inget problem med det. Men vi trodde då kanske lite naivt att vi hade en bra dialog och att den här lösningen var nånting som vi tillsammans kommit fram till. Vi har absolut inget emot svensk skola, säger mamman Pernilla. 

Ystadsföräldrarna
Ystadsföräldrarna berättar för första gången sin version i TV4:s Kalla fakta. Bildkälla: Skärmdump TV4

Barnen saknade pass 

Föräldrarnas förklaring till att barnen inte gick i vanlig skola är att familjen ofta var på resande fot. Men det har visat sig att barnen har saknat pass i fyra år.  

– Vi har varit mycket i Norge, vi har varit jättemycket i Danmark, väldigt mycket i Tyskland. Vi har bott en längre period i Frankrike, eller där hade vi ett boende som vi var i ett par omgångar. Vi har varit i England, Slovakien, Tjeckien, Polen, säger mamman. 

Skatteverket har heller inte kunnat hitta några spår som tyder på att de befunnit sig utomlands. 

– Vi har betalat mycket kontant. Därför kan man inte riktigt följa våra uttagningar varken i Sverige eller i utlandet alltid, säger mamman. 

Kunde inte knyta skorna 

Socialtjänstens utredning visar att barnen inte kunde knyta skorna, inte hade någon tidsuppfattning eller visste hur man gick på toaletten. 

Enligt grannarna har familjen levt avskärmade och knappt någon har sett till barnen någonstans i samhället. 

– Jag känner inte igen mig i det. Vi har varit borta emellanåt för att vi varit på resor. Barnen brukar hänga med oss till affären och posten. Vi har kanske har levt lite mer privat än många mellan resorna, säger mamma Pernilla. 

”Trasiga möbler och smutsiga sängar” 

De fem barnen levde i en ”smutsig och stökig miljö med trasiga möbler och smutsiga sängar”, enligt en dom från förvaltningsrätten. Men mamma Pernilla säger till Kalla fakta att den beskrivningen är överdriven. 

– Visst det var inte nystädat, vi var hemma, ett barn var sjukt. Mitt i renovering, många kan relatera till att det kan vara stökigt. Men det har alltid funnits fungerande kök, två badrum och toa. Det var kraftigt överdrivet, säger mamman Pernilla.

Ystadsföräldrarna har än i dag inte fått träffa deras fyra omhändertagna barn. Det äldsta barnet blev inte omhändertaget eftersom han var myndig. 

Den lilla kontakten som tillåts är strikt övervakade telefonsamtal. 

Kalla fakta ”Barnen i Ystad” sänds måndag 4 november kl. 20.00 i TV4, samt i TV4 Play/C More 

Tittar du på Kalla fakta?