Totalt kopplas 157 smugglade hundar till Stureplansligan.
Totalt kopplas 157 smugglade hundar till Stureplansligan. - Foto: SVT, Jonas Ekströmer / TT

Stureplansligan som smugglar in sjuka hundar: "Helt missbildad inuti"

En ny granskning visar att sjuka hundar smugglats in olagligt via Ungern och Slovakien. Vissa av hundarna har dött i förtid av dolda sjukdomar och missbildningar. En liga kallad Stureplansligan misstänks ligga bakom smugglingen. Se trailern för Dokument inifrån i klippet ovan!​


I två avsnitt av Dokument Inifrån avslöjas hur organiserade ligor olagligt har fört in hundar från bland annat Ungern och Slovakien till köpare i Sverige. Hundarna säljs för omkring 14 000 till 30 000 kronor och en del av dem dör i förtid av olika sjukdomar. 

SÄLJS PÅ BLOCKET

Det handlar om populära hundraser såsom taxar, franska bulldoggar och labradoodles som säljs via Blocket. Många av hundarna säljs i Stockholm bland annat runt Östermalm på gårdar, kaféer och hotellfoajéer. Köparna blir lurade att hundarna är födda i Sverige.

En som köpt en smuggelhund av Stureplansligan är Camilla Larsson. En och en halv vecka efter att hon köpte valpen var den död. Hon berättar om den franska bulldoggens andningsbesvär.

– Han var helt missbildad inuti, han kunde knappt andas. Man var ju helt knäckt. Jag hade honom bara i tio dagar, säger Camilla Larsson till SVT.

157 hundar kopplade till ligan

Dokument inifrån kunde koppla minst 157 hundar till ligan under de senaste tre åren. Hälften av dessa har visat sig vara allvarligt sjuka och sedan dött eller avlivats på grund av av bland annat magproblem och allvarliga missbildningar.

En kvinna och fyra män ingår i ligan, samtliga från Stockholm. Ligan har även haft hjälp av en veterinär som har hjälpt ligan med veterinäruppgifter som vaccinering, besiktning eller chippning av hundarna.

HUR DU UNDVIKER ATT KÖPA EN olaglig SMUGGELHUND

För att undvika att köpa en olaglig smuggelhund har Jordbruksverket listat några tips om vad som är bra att tänka på när du har bestämt dig för att skaffa hund.

  1. Ta alltid reda på var hunden kommer ifrån.
  2. Säg att du vill träffa valpens mamma i hemmet. Får du se hunden i hemmiljön så vet du att hunden inte har en mellanhand.
  3. Kolla så att hunden är registrerad i det centrala hundregistret. Säg att du vill se registreringen av mamman. 
  4. Begär en köpehandling där säljarens namn är registrerat. Namn, adress och telefonnummer måste finnas. 
  5. Se till att hunden har grundvaccination. Besiktningsintyget från veterinären måste då vara högst sju dagar gammalt. Köp aldrig en hund som inte är helt frisk. 
  6. Köp aldrig en hund som är under åtta veckor gammal. Det är olagligt att köpa en valp som är yngre än så. Anledningen är att valpen behöver vara hos sin mamma minst åtta veckor.
  7. Om valpen är yngre än 15 veckor när den införts till Sverige är det illegalt. Anledningen är att valpen måste ha en rabiesvaccination och vaccinationen kan inte ges innan hunden är 13 veckor gammal och väntetiden efter vaccinationen är 21 dagar.
  8. Är valpen införd lagligt från ett annat land? Då ska du begära alla dokument. Se till att få dessa dokument även om du övertar en hund. 
  9. Se alltid till att få stamtavlan samtidigt som du får hunden. 
  10. Har hunden kuperade öron? Då är den inte född i Sverige, då kuperade öron är olagligt här. 
  11. Är hunden över fyra månader? Då ska den vara chipmärkt. 
  12. Går inte säljaren med på kraven ovan? Köp inte hunden.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en hund?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

1 timme sedan
AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.