Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Då kan världens första p-spruta för män släppas

- 27/11/2019, 16:39 -

En spruta med preventivmedel för män kan bli tillgängligt i Indien inom sex månader. Det skriver forskare från indiska rådet för medicinsk forskning (ICMR). Sprutan injiceras i bi-testikeln och varar sedan i tretton år.

Om sex månader kan världens första p-spruta för män bli tillgänglig. Indiska forskare har nu rapporterat att alla kliniska tester som genomförts med sprutorna är färdiga. Forskarna väntar bara på klartecken att få lansera sprutan. 

Preventivmedlet kommer att hålla i tretton år efter att en man har tagit injektionen.

Tanken med sprutan är att det ska vara en ersättning för vasektomi. Vasektomi är i dagsläget den enda steriliseringsmetoden som är tillgänglig för män.

INVÄNTAR ENDAST GODKÄNNANDE LAGSTIFTNING

RS Sharma är en av forskarna vid indiska rådet av medicinsk forskning som har tagit fram sprutan.

– Produkten är redo. Det vi inväntar är endast en godkännande lagstiftning, säger RS Sharma till Hindustantimes.

Om p-sprutan godkänns kommer injektionen att vara det första manliga preventivmedlet som erbjuds män runt om i hela världen. Sprutan ska ses som ett alternativ till att kvinnor inte ska behöva använda spiraler. 

– Produkten kan med säkerhet kallas för världens första manliga preventivmedel, säger RS Sharma. 

Själva sprutan är gjord på polymer. Polymer är ett syntetiskt ämne som består av kedjeformiga molekyler. Polymerna kommer att injiceras under lokalbedövning i bi-testikeln där spermierna ligger. Bi-tesitikeln sitter nära testiklarna. 

KAN BLI TILLGÄNGLIGT I INDIEN INOM SEX MÅNADER

Eftersom preventivmedlet är det första i världen av sitt slag så måste man vara extra försiktig med godkännande, menar VG Sonani som är läkemedelskontrollerare. 

Forskarna tror dock fortfarande att preventivmedlet kommer att vara på marknaden inom sex till sju månader.

Skulle du som man vilja ta preventionsmedel i form av en spruta?