Minns du vad som hänt världen runt de senaste 10 åren?
Minns du vad som hänt världen runt de senaste 10 åren? - Foto: Davide Caudullo/TT, Tore Meek/TT, Fredrik Sandberg/TT

Stora nyhetshändelser under 2010-talet – minns du dem?

Vi har minsann varit med om en hel del saker under de senaste 10 åren. Men kommer du ihåg dem? Om inte, så kan du vara lugn! Nyheter24 hjälper dig minnas.


Vi har haft ett händelserikt decennium, fyllt med oförglömliga nyheter både på gott och ont.

För att fräscha upp ditt minne så har Nyheter24 sammanställt en lista med några av de mest uppmärksammade nyheterna under 2010-talet!

2010

Den 12 januari drabbades Haiti av en otroligt kraftig jordbävning, som mättes upp till 7,0 på momentmagnitudskalan. Det tog livet av över 150 000 människor. En vecka senare utsattes Haiti för ett efterskalv som nådde hela 6,1 på richterskalan.

21 mars fick vulkanen Eyjafjallajökull på Island ett plötsligt utbrott. Fler än 500 personer blev tvungna att evakuera från sina hem. Drygt en månad senare, den 14 april, fick vulkanen ett ännu starkare utbrott varpå hela flygtrafiken i Europa ställdes in.

Den 20 april exploderade en oljerigg i Mexikanska golfen, vilket orsakade ett enormt oljeutsläpp.

Detta var också året som den svenska kronprinsessan Victoria gifte sig med sin Daniel. Sommarbröllopet ägde rum den 19 juni.

Minns du den dramatiska händelsen om de 33 gruvarbetarna som stängdes inne, 700 meter under marken, efter ett gruvras i San Joségruvan? Det hände den 5 augusti 2010.

Strax innan Lucia, den 11 december, skedde ett terrordåd i centrala Stockholm där en självmordsbombare sprängde sig själv och en bil.

2011

2011 var ett ganska tragiskt år, sett till nyhetsvärlden.

Inte nog med att inbördeskriget i Syrien bröt ut den 15 mars, så var 2011 också året då Anders Behring Breivik detonerade en sprängladdning i centrala Oslos regeringskvarter. Han tog sig sedan ut till ett sommarläger för Arbetarpartiets ungdomsförbund på Utøya och dödade 77 människor, varav de flesta var ungdomar. Tragedin hände den 22 juli.

Den 7 september satt ett helt ishockeylag, Lokomotiv Jaroslavl från Kontinental Hockey League, på ett passagerarflyg påväg till Minsk, Vitryssland. Men när de närmar sig västra Ryssland störtar planet och 44 personer omkommer, varav en var den svenska målvakten Stefan Liv.

Dagarna efter julafton så drabbades norra och mellersta Sverige av stormen Dagmar, som förstörde väldigt mycket i sin väg.

2012

År 2012 var det dags för presidentval i USA. Barack Obama vann och fick sitta ännu en mandatperiod.

Något som de flesta troligtvis minns är också kalabaliken över att jorden skulle gå under detta år. Det uppkom efter att Mayakalendern tog slut detta år.

Den 13 januari gick det italienska kryssningsfartyget M/S Costa Concordia på grund.

USA drabbades av den tropiska cyklonen Sandy, som räknas till den största orkanen som någonsin uppmätts över Atlanten.

2013

Låt oss inte glömma den kaotiska hästköttskandalen som avslöjades detta år. Det framkom att köttprodukter i brittiska och irländska varuhus egentligen innehöll hästkött.

Den 15 februari exploderar en meteorit över Tjeljabinsk. Den ryska staden drabbades av en kraftig meteoritskur som skadade 1 500 personer.

Ännu ett prinsessbröllop! Victorias lillasyster prinsessan Madeleine fick till slut sin Christopher O´Neill den 8 juni.

2014

Det här året var även det väldigt händelserikt. 2014 står för bland annat ebolautbrottet i Västafrika, men även terrororganisationen ISIS fick framfart.

Det hände dessutom en del skumma grejer. Bland annat försvann flygplanet Malaysia Airlines Flight 370 plötsligt och mystiskt. Passagerarplanet var påväg från Kuala Lumpur till Peking.

2014 var ett hett år vädermässigt. Faktum är att det var så pass varmt och torrt att Sveriges värsta skogsbränder genom tiderna härjade i Sala och Surahammars kommuner. Det resulterade i att en person dog och flera hundra personer tvingades lämna sina hem.

Det var även riksdagsval i Sverige. De rödgröna klättrade om Alliansen och Sverigedemokraterna blev det tredje största partiet.

2015

Den 7 januari attackerades den franska satirtidningen Charlie Hebdo, varpå 12 personer dödades.

24 mars kraschade Germanwings Flight 9525 i de franska Alperna med 150 personer ombord.

Nepal drabbas av en kraftig jordbävning den 25 april. Magnituden beräknades till hela 7,9. 6 621 personer dog och över 5 000 personer skadades.

Senare under året, den 10 augusti, skedde ett knivdåd på Ikea i Västerås. Två personer dödas och en skadas till följd av attacken.

Den omtalade knivattacken på en skola i Trollhättan inträffade den 22 oktober. Gärningsmannen Anton Lundin Petterson dödade fyra personer och dog sedan själv.

Ännu en terrorattack skakade Paris, Frankrike. Hela 130 människor dödades och 413 skadades i den samordnade attacken.

2016

2016 var ett historiskt år för USA när Donald Trump blev president. 

Samma år inträffade ett flertal terrordåd som skakade hela världen.

Bland annat drabbades en gayklubb i Orlando, USA av en skottlossning den 12 juni. Det sågs som den allvarligaste skottlossningen i USA:s historia.

I Nice skedde ett terrorattentat under Frankrikes nationaldag den 14 juli. Gärningsmannen körde en bil längs den två kilometer långa Promenade des Anglais och 86 personer omkom.

2017

2017 var ett oförglömligt år för Sverige.

Det var den 7 april som en lastbil körde i ilfart genom Drottninggatan i centrala Stockholm, tills den kraschade in i Åhléns City varpå tre personer omedelbart omkom. Två personer till omkom senare på sjukhus. 

22 maj hade artisten Ariana Grande konsert i Manchester. Efter spelningen detonerade ett flertal bomber mitt i publikhavet. 22 personer omkom, där 10 av dessa var under 20. Den yngsta var bara 8 år.

Filmproducenten Harvey Weinstein uppmärksammades efter en rad skandaler, där han blivit anklagad för våldtäkt och trakasserier. Detta var en faktor till den omtalade #MeToo-kampanjen.

2018

I början av februari blev förbud för mobilanvändning framför ratten en lag i Sverige.

Den 9 mars födde prinsessan Madeleine sin dotter Adrienne.

Den 20 april nås omvärlden av den tragiska nyheten om dj:n Tim 'AviciiBergling bortgång. Han begick självmord i sitt hotellrum i Muskat, Oman efter år av psykisk ohälsa.

Sverige fick hjälp från andra länder med att släcka de femtiotal skogsbränder som härjade i stora delar av landet under sommaren.

Den 15 juli vann Frankrikes herrlandslag VM i fotboll.

/
Senaste nytt

Två döda hittade i bil i Malmöhamn

Montana får inte förbjuda Tiktok

Den amerikanska delstaten Montana får inte förbjuda den populära men omstridda appen Tiktok, något som var tänkt att ske vid årsskiftet. Ett förbud skulle strida mot konstitutionen, enligt en federal domare.

Ozonhål stängs senare än vanligt

Varje år i oktober-november skapas ett ozonhål över Antarktis. Årets hål började bildas flera dagar tidigare än vanligt och forskare befarar att det kommer stängas sent.

Ljög om assistansbehov – sju åtalas

Sju personer åtalas för grovt bidragsbrott då de ska ha överdrivit eller lämnat falska uppgifter om sitt hälsotillstånd, rapporterar SVT Väst.

Örike vill ha bort mobiler i skolan

1 timme sedan
Mobiler ska förbjudas i skolorna i Nya Zeeland, enligt premiärminister Christopher Luxon i den nya konservativa regeringen.

Svenska gäng svindlar i Norge

2 timmar sedan
Svenska kriminella gäng ägnar sig även åt bedrägerier i Norge, enligt den norska storbanken DNB. De har haft god framgång, säger Sebastian E. Takle, avdelningschef på bankens enhet för arbete mot nätbedrägerier till näringslivssajten E24.