Onsdag 17 Aug
Stockholm

Nya förslaget: Hårdare krav för att ta körkort

Klara teoriprovet innan man får köra upp och ha tillgång till tolk. Det är två av förslagen som Trafikverket har skickat in i en ny remiss. Om myndigheten får igenom de nya reglerna kommer de att börja gälla 1 mars 2020.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att ta körkort är för många inte helt lätt. Det krävs många timmar bakom ratten och teoriboken för att till slut kamma hem det rosa lilla kortet. I snitt behöver elever skriva 2,1 teoriprov innan de får godkänt. 

Det finns också en liten grupp som gör över tio prov, något som gjorde att Trafikverket anade ugglor i mossen. De misstänkte att elever som skriver så många omprov kan vara inblandade i fusk. 

Trafikverket påstod att anledningen till att de skriver teoriprovet så många gånger är för att exempelvis kunna fotografera provet eller memorera frågorna. 

Nu har myndigheten skickat ut en ett förslag som ska göra att fuskandet får ett slut. 

Klara teorin för att få köra upp

På sin hemsida skriver Transportstyrelsen att de vill ”modernisera reglerna”.

I ett förslag vill de införa krav på de blivande förarna att de klarar teoriprovet innan de får köra upp. På så sätt kommer flera personer att vara förberedda och klara teorin utan att fuska.

I förslaget står det också att de vill förlänga giltighetstiden för teoriprovet och ge personer som behöver tolk en möjlighet till det.

De vill även införa att blivande förare som saknar ID-handlingar ska kunna bli identifierade av mor- och farföräldrar eller myndigt barn. 

Trafikverket vill förhindra fusk på teoriprovet. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Försäkra på heder och samvete 

För att få skriva teoriprovet ska du också lova på heder och samvete att du inte kommer ta till fusk. Transportstyrelsen skriver: ”före kunskapsprovet ska sökanden skriftligen försäkra på heder och samvete att han eller hon kommer att lämna svar utan att använda otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt vilseleda vid provet.”.

Du får inte göra provet om du: 

  • Gör dig skyldig till våld eller hot mot Trafikverkets personal
  • Uppträder bråkigt eller störande vid provet
  • Inte kommer i tid till provet
  • Inte kan styrka sin identitet
  • Använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt vilseleda vid provet. 

Transportstyrelsen föreslår att de nya reglerna ska träda i kraft 1 mars 2020, skriver Allt om bilar.

Har du körkort?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.