Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: Hundar kan skilja människors röster

- 07/12/2019, 21:03

Ny forskning visar att hundar faktiskt förstår mer än vad vi tror. De förstår inte bara vad människor säger, de kan även identifiera när olika personer pratar. Det visar en ny studie från forskare på University of Sussex.

Har du någon gång undrat om din fyrbenta älskling förstår dig när du pratar? Det är faktiskt inte helt omöjligt.

Nu visar nämligen forskning att hundar kanske är smartare än vi tidigare har trott. 

Lyssnade på inspelningar

Forskare på University of Sussex studerade om hundar kunde känna igen olika ord, även om ordet sades av en person som hunden inte kände sedan tidigare. 

Detta gjorde man genom att filma reaktionen från hundar som lyssnade på ljudinspelningar av olika män och kvinnor som sa ord som låter lika varandra.

Inte längre unikt för människor

Bildkälla: Shutterstock

Dr Holly Root-Gutteridge, som ledde studien, menar att det tidigare varit unikt för människor att kunna identifiera betoning och uttal av ord. 

– Många hundägare har trott att deras hundar kan lära sig ett ord från en person och känna igen det när de talas av andra personer, säger Dr Holly Root-Gutteridge och fortsätter: 

– Därför ville vi testa om hundar kan känna igen samma ord som talas av olika människor, oavsett vilken betoning eller uttal personen i fråga har. 

Häpnadsväckande resultat

Resultatet av studien visade att hundarna faktiskt kunde förstå korta ord som talades av olika människor. 

De som genomförde forskningen valde medvetet att inte använda ord som hundarna redan kunde, för att säkerhetsställa att hundarna inte redan visste ordets innebörd. 

Hundarna testades dessutom med röster från personer de inte kände sedan tidigare, och de belönades inte heller med godis. 

– Förmågan att känna igen specifika ord när de talas av olika människor är avgörande för människors kommunikation, eftersom vi annars inte skulle kunna känna igen samma ord när de talas av olika människor, sa Dr Root-Gutteridge och tillade:

– Denna forskning visar att hundar delar denna språkliga talang med oss människor. Det tyder på vi inte är så speciella som vi tidigare trodde, säger Dr Root-Gutteridge till Daily star.