- Foto: Bildkälla: Shutterstock

Ny studie: Hundar kan skilja på människors röster

Ny forskning visar att hundar faktiskt förstår mer än vad vi tror. De förstår inte bara vad människor säger, de kan även identifiera när olika personer pratar. Det visar en ny studie från forskare på University of Sussex.


Har du någon gång undrat om din fyrbenta älskling förstår dig när du pratar? Det är faktiskt inte helt omöjligt.

Nu visar nämligen forskning att hundar kanske är smartare än vi tidigare har trott. 

Lyssnade på inspelningar

Forskare på University of Sussex studerade om hundar kunde känna igen olika ord, även om ordet sades av en person som hunden inte kände sedan tidigare. 

Detta gjorde man genom att filma reaktionen från hundar som lyssnade på ljudinspelningar av olika män och kvinnor som sa ord som låter lika varandra.

Inte längre unikt för människor

Bildkälla: Shutterstock

Dr Holly Root-Gutteridge, som ledde studien, menar att det tidigare varit unikt för människor att kunna identifiera betoning och uttal av ord. 

– Många hundägare har trott att deras hundar kan lära sig ett ord från en person och känna igen det när de talas av andra personer, säger Dr Holly Root-Gutteridge och fortsätter: 

– Därför ville vi testa om hundar kan känna igen samma ord som talas av olika människor, oavsett vilken betoning eller uttal personen i fråga har. 

Häpnadsväckande resultat

Resultatet av studien visade att hundarna faktiskt kunde förstå korta ord som talades av olika människor. 

De som genomförde forskningen valde medvetet att inte använda ord som hundarna redan kunde, för att säkerhetsställa att hundarna inte redan visste ordets innebörd. 

Hundarna testades dessutom med röster från personer de inte kände sedan tidigare, och de belönades inte heller med godis. 

– Förmågan att känna igen specifika ord när de talas av olika människor är avgörande för människors kommunikation, eftersom vi annars inte skulle kunna känna igen samma ord när de talas av olika människor, sa Dr Root-Gutteridge och tillade:

– Denna forskning visar att hundar delar denna språkliga talang med oss människor. Det tyder på vi inte är så speciella som vi tidigare trodde, säger Dr Root-Gutteridge till Daily star.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hund?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Robotattack mot Charkiv – bränder i Ryssland

3 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.