Coronaviruset: Här är myterna du inte ska

- 03/02/2020, 22:04 -

Online har det florerat en hel del osanningar och missinformation om coronaviruset. Här är några av de största myterna kring viruset.

Sedan årskiftet har det flitigt rapporterats om coronaviruset. 

De allra första sjukdomsfallen bekräftades i den kinesiska staden Wuhan och sedan dess har cirka 17 300 personer smittats och 362 personer dött, rapporterar CNN

I nuläget vet man en del om viruset – samtidigt har en hel del missinformation och falska nyheter har hunnit spridas.

Här är några av de största myterna som uppstått kring coronaviruset. 

1. Personer har fått viruset på grund av att de ätit fladdermöss

En video som cirkulerat på nätet under den senaste tiden har gett upphov till en av de största myterna rörande viruset – nämligen att det kommit från att personer i Wuhan ätit fladdermöss. 

Videon har bland annat spridits av brittiska tabloid-tidningen Daily Mail och extremhöger-profilen Paul Joseph Watson

Videon filmades i samband med en resevlogg från 2016, där kvinnan i videon testar mat i Mikronesien, rapporterar The Guardian. 

Trots att det med allra största sannolikhet inte handlar om att någon ätit fladdermöss, så har man kunnat konstatera att viruset ursprungligen kommer ifrån fladdermöss, rapporterar Aftonbladet

Men exakt hur smittan spridits är oklart. En teori är att det kan ha handlat om att fladdermöss smittat värddjur, som i sin tur smittat människor. 

2. 5G-strålning ligger bakom coronaviruset

Inom konspirationsgrupper är just 5G-strålning ett relativt vanligt förekommande ämne. 

Och efter de första rapporterna om coronaviruset dröjde det inte länge förrän internetforum fylldes med spekulationer kring att det var 5G-strålning som låg bakom viruset.

I ett Facebookinlägg som blev viralt – men som nu har motbevisats – påstods det att Wuhan var en av de första städerna i världen som tog del av 5G nät. 

Tesen i det felaktiga Facebookinlägget var att 5G-nätet försvagat imunförsvaret hos boende i Wuhan så pass mycket att de dött av vanlig förkylning. 

Det finns ingen forskning eller bevis som stödjer tesen.

3. Coronaviruset kan botas av Oreganoolja / Vitamin C / Saltvatten / Klor

Inom vissa forum för vaccinmotståndare och alternativ medicin har det påståtts att bland annat oraganoolja, vitamin c och saltvatten kan användas för att motverka, och till och med bota, coronaviruset. 

Inom konspirationsgrupper har man även uppmanat till klordrickande för att "bota" coronaviruset, rapporterar The Guardian. 

Precis som med de ovan nämnda hemkurerna, finns det inget stöd för att klor kan bota viruset. Utöver att det inte gör en friskare är det direkt livsfarligt att dricka klor. 

Mer om coronaviruset: 

Coronaviruset: Nu varnar experterna för Thailands-resor