En 30 timmar gammal bebis har blivit smittad av coronaviruset. (AP & Thomas Oneborg/TT)
En 30 timmar gammal bebis har blivit smittad av coronaviruset. (AP & Thomas Oneborg/TT)

Spädbarn smittad av coronaviruset

Det hittills yngsta fallet av coronaviruset har upptäckts i Kina. Det är en endast 30 timmar gammal bebis som blivit smittad av viruset.


Barnets mor hade blivit diagnosticerad med viruset före förlossningen. Det är dock inte klarlagt om infektionen överförts i livmodern eller efter födseln, rapporterar BBC.

Bebisen föddes i Wuhan i Kina, epicentrumet för coronaviruset. Barnets nuvarande tillstånd uppges vara stabilt, och barnet är nu under observation.

OKLART HUR BARNET SMITTATS

– Det här är en påminnelse för oss att vara uppmärksamma på att överföringen av coronaviruset är möjlig från mor till barn, säger Zeng Lingkong, chefsläkare på neonatalavdelningen på Wuhans barnsjukhus, till Reuters.

Men det är som sagt också möjligt att bebisen blivit infekterad efter födseln efter ha haft närkontakt med modern.

– Det är hyfsat troligt att barnet blivit smittad på vanligt sätt – genom ha andats in virusdroppar från modern när hon hostat, säger Stephen Morse, epidemiologist på Columbia University, till Business Insider.

ENDAST ETT FÅTAL SMITTADE ÄR BARN

Över 28 000 personer har hittills smittats av coronaviruset och 563 av dem har dött. Enbart ett fåtal av de drabbade är barn. Medianåldern på de smittade ligger mellan 49 och 56 år.

Det är ännu okänt varför barn drabbas i mindre utsträckning än vuxna, men tidigare utbrott av exempelvis sars visade liknade tendenser.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.