Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bekräftat: Nytt coronafall i Sverige därför är sjukhuset tyst

- 26/02/2020, 20:50 -

En man i 30-årsåldern från Göteborg har smittats av det kinesiska coronaviruset, vilket är det andra bekräftade fallet i Sverige. Samtidigt ger sjukhusen inte ut mycket information kring patienterna.

Under onsdagen kunde det andra bekräftade fallet av coronaviruset konstateras i Sverige.

Det rör sig om en man i 30-årsåldern från Göteborg som testats positivt.

Smittades i Italien

Mannen hade varit i norra Italien och tre dagar efter att han kommit tillbaka till Sverige insjuknade han med feber och luftvägssymptom.

Han uppsökte då en infektionsklinik och lämnade urinprov. 

Enligt Thomas Wallberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, har han varit i en italiensk region där risk för smittspridning finns.

Vi har i nuläget inte gått ut med exakt var han har varit med respekt för hans integritet, säger Wallberg på en presskonferens under onsdagskvällen.

Mannen vårdas just nu i ett isolerat rum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Vi försöker identifiera andra personer som kan ha varit exponerade. Det är ett rimligt antal som vi kommer att kunna identifiera och testa. Vi tycker att vi har börjat kartlägga detta väl, menar Wallberg.

Därför är sjukhuset tyst

Det första fallet av bekräftat coronavirus i Sverige gällde en kvinna i 20-årsåldern från Jönköping, men sjukhuset har endast lämnat ut sparsamt med information.

Vårdinrättningen meddelade dessutom den 5 februari via ett pressmeddelande att man inte tänker kommentera fallet ytterligare.

Enligt Aftonbladet har smittskyddsläkare Malin Bengnér  hänvisat till patientsäkerheten och menat att "allmänintresset upphört" på grund av att det är ett lindrigt fall och därför att "patienten mår förhållande vis väl".

AKUTMOTTAGNING I LANDVETTER AVSTÄNGD

UPPDATERING 16.36

Nu har Lättakuten på Närhälsans vårdcentral i Landvetter stängts efter ett misstänkt coronavirusfall, uppger GT

Läs mer: Bebis föddes med coronaviruset – 17 dagar senare är hon frisk