Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lätta sättet att bli smittad av coronaviruset: Nagelbitning

- 08/03/2020, 12:22 -

Biter du på naglarna? Då kan du löpa större risk att bli smittad av coronaviruset.

Nu varnar experter för att ett enkelt sätt att bli smittad av coronaviruset är att bita på naglarna

Purvi Parikh är allergi- och infektionsspecialist på New York University Langone Medical Center. Hon varnar nu för hur den dåliga ovanan kan öka smittorisken. 

VIRUS, BAKTERIER OCH SMUTS SAMLAS UNDER NAGLARNA

Parikh säger att virus, bakterier och smuts samlas under naglarna om du inte tvättar händerna på rätt sätt. Detta i sin tur resulterar i att alla bakterier transporteras in i din mun.

– Varje gång du rör ditt ansikte, särskilt din mun, näsa eller ögon, så transporteras bakterierna direkt in i dig och kan göra dig sjuk, säger Purvi Parikh till Daily Mail.

Hon tillägger att de allra flesta sjukdomarna, som influensan till exempel, sprids vidare på bland annat det sättet. 

Däremot verkar det vara väldigt svårt att bryta den dåliga vanan. Bara insikten om att det är ohygieniskt och kan göra dig sjuk hjälper inte för att bli kvitt nagelbitning. Hjärnan behöver distraheras på andra sätt. 

Några tips på hur du kan sluta bita på naglarna

1. Ha på dig handskar. Ja, du kommer nog inte att bita i tyget och det är näst intill omöjligt att glömma bort att låta bli. 

2. Tugga tuggummi. Tugga tuggummi är ett bra distraktionssätt. 

3. Snurra en fidget spinner eller pilla på ett gummiband. Om du håller på med något med händerna så kan det också hjälpa mot ovanan. Du håller helt enkelt hjärnan stimulerad på andra sätt än att bita på naglarna. 

4. Använd anti-bit nagelmedel som smakar fruktansvärt äckligt. Det finns olika medel på apoteket. Applicera detta på dina fingrar så kommer du garanterat få en otäck påminnelse varje gång du får ett infall att bita.