Coronavirus covid-19
Coronavirus

Så mår de som blivit friska efter corona: "Som frostat glas"

Hur mår de patienter som har drabbats av coronaviruset, covid-19, och sedan blivit friskförklarade? Det har läkare i Hong Kong nu undersökt närmare.


"Av de som har smittats med viruset så kommer de flesta att tillfriskna". Så lät det i måndags när världshälsoorganisationens (WHO) general Tedros Adhanom Ghebreyesus skickade ut en mediabriefing.

Men vad innebär det då att ha blivit friskförklarad efter att ha drabbats av coronaviruset, covid-19?

Det har läkare i Hong Kong nu undersökt närmare.

Lungornas kapacitet försvagas avsevärt och vissa flämtar och får kippa efter andan när de går i rask takt, skriver Business Insider.

"Som frostat glas"

Den nya upptäckten gjordes efter att en våg av patienter blev utskrivna från sjukhuset och friskförklarats helt efter att ha drabbats av covid-19.

– De flämtar om de går i snabbare takt. Några av patienterna har förlorat mellan 20 till 30 procent av sin lungkapacitet, sa läkaren Owen Tsang Tak-yin under en presskonferens i torsdags, uppger South China Morning Post via Business Insider.

Det är på tok för tidigt att säga hur coronaviruset påverkar människan långsiktigt. Men undersökningar av nio olika patienters lungor visade att de alla hade "mönster liknande frostat glas" i lungorna, något som tyder på organskada, skriver Business Insider.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!