Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Coronasmittade svensk-somalierna hånas efter deras död

- 24/03/2020, 18:54 -

Flera svensk-somalier som avlidit efter att de smittats av coronaviruset hånas nu på internet, i SD-sympatiserande Facebookgrupp.

Under måndagen kunde SVT rapportera att sex svensk-somaliska personer avlidit efter att de smittats av coronaviruset.

Samtliga var boende i Stockholmsområdet.

Hånas i Facebookgrupp

En av dem som uppmärksammade nyheten var journalisten Jack Werner, och han har noterat hur detta togs emot av Facebookgruppen "Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner".

Artikeln som handlade om de svensk-somaliska dödsfallen delades i gruppen och flera användare svarade med att bland annat kommentera gråtskrattande emojis.

En medlem i gruppen skrev "Så det kan bli om man inte blir anpassad å lär sig svenska", varpå en annan kommenterade "Jag säger inget så har jag inget sagt vill inte bli avstängd ssshhh"

Därefter skrev Jane Svedhjelm, andre vice ordförande för SD i Hallsberg, "jag säger ingenting" som ytterligare ett svar.

SD:s svar

När Expressen når Svedhjelm svarar hon att "Det där är en höna av en fjäder".

– Jag tänker på varför de ska skriva att det är sex svensk-somalier? Varför skriver de inte när andra dör? Om det är tio pensionärer eller tio etniska svenskar?, säger hon.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson har också svarat på kritiken som uppstått efter att inläggen i gruppen uppmärksammats.

Det är ett inlägg som absolut kan tolkas på ett förkastligt sätt. Det är därmed viktigt för oss att titta närmare på inlägget i sin helhet, och i synnerhet det enskilda inlägget. Vi kommer ta kontakt och utreda vilka tankar som funnits bakom publiceringen, säger han till Expressen.