- Foto: Jessica Gow/TT

SL vill införa tillfällig lagändring – rätt att avvisa passagerare

Under coronapandemin vill SL införa en tillfällig lagändring, som ger poliser, ordningsvakter och busschaufförer rätt att avvisa passagerare.


Att trängas på bussar och tåg är ingenting som ändrats efter pandemin. Detta trots att SL uppmanar folk att stanna hemma och undvika icke-nödvändiga resor.

Tillfällig lagändring

Nu ber SL länsstyrelsen om en tillfällig lagändring. Lagändringen kommer göra det möjligt för poliser, ordningsvakter och busschaufförer att avvisa passagerare.

– Det finns i dag inte ett rättsligt stöd för till exempel en busschaufför att skingra trängsel ombord om det inte rör sig om en ordningsstörning. Och att det kan ske smittspridning räknas inte som en ordningsstörning, säger Johan von Sydow, länsöverdirektör på länsstyrelsen.

"Vänta på nästa buss"

Vid en eventuell lagändring kan antalet passagerare som släpps på tåg och bussar att bli färre. Folksamlingar vid stationer eller hållplatser får SL även rätten att skingra.

– Om någon skapar trängsel genom att metvetet tränga sig ombord och därmed inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd, så får busschauffören med ökade befogenheter rättsligt stöd att säga ”nej, ni får vänta på nästa buss”, förklarar Kristoffer Tamsons, ordförande för SL.

Räcker inte med avspärrningar

Att endast spärra av säten är ingenting som stöds av lagen, och därav ingenting som är aktuellt för SL.

– Att spärra av säten är bara en uppmaning, det finns inget lagstöd för att resenärerna måste följa detta. Det handlar också om väldigt många bussar och tåg där någon i så fall måste se till att det upprätthålls. Men ingenting är uteslutet, säger Tamsons till Mitti.

SL
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.