Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Världens rikaste vill få höjd skatt: "Viktigare än våra pengar"

- 13/07/2020, 15:40 -

I ett brev som en grupp miljardärer delade med sig av under ett möte med finansministrar och bankdirektörer, uppmanar de myndigheter att höja deras skatt permanent. Detta för att ta itu med den globala ojämlikheten som förstärkts under coronapandemin.

Världen står inför en tuff ekonomisk situation som resultat av coronapandemin.

Nu har 83 av världens rikaste personer skrivit under en namnlista för att uppmana myndigheter att höja deras skatt, i ett försök att hjälpa till med den ekonomiska krisen.

"En kritisk roll"

"Medan covid-19 påverkar världen, så har vi miljonärer en kritisk roll att spela för att hjälpa vår värld. Nej, vi är inte de som tar hand om patienter på intensivvårdsavdelningarna. Vi kör inga ambulanser som tar de sjuka till sjukhusen. Vi fyller inte på matbutikernas hyllor eller kör ut mat till dörren", skriver de i brevet som The Guardian fått ta del av.

Vill höja skatten

Några av de som skrivit under listan är Jerry Greenfield, grundaren till den populära glassen "Ben and Jerry".

Jerry Greenfield (höger). Bildkälla: Patrick Semansky/TT
Jerry Greenfield (höger). Bildkälla: Patrick Semansky/TT

Några fler namn är Disney-arvtagerskan Abigail Disney, manusförfattaren och regissören Richard Curtis samt grundaren till The Warehouse Group Sir Stephen Tindall.

Miljardärerna skriver i brevet att de kräver att "våra myndigheter höjer skatten för personer som oss. Omedelbart. Företrädesvis. Permanent".

"Vi har pengar"

De varnar för att den ekonomiska påverkan som coronakrisen skapar kommer att hålla i årtionden och skulle kunna sätta miljarder människor i fattigdom. De menar att krisen inte kommer att kunna lösas med hjälp av välgörenhet, oavsett hur generös.

"Men vi har pengar, mycket av det. Pengar som desperat behövs nu och kommer att fortsätta behöver i åratal framöver under tiden vår värld återhämtar sig från denna kris", skriver de.

De fortsätter brevet med att upplysa kring hur pass underbetalda människor som jobbar vid frontlinjerna är.

Antalet rika växer

Trots att pandemin gjort att miljoner människor blivit av med jobb, forsätter antalet superrika personer att växa. Grundaren till Amazon, Jeff Bezos, har under 2020 gjort sitt bästa år hittills med 189 miljarder dollar i vinst, rapporterar The Guardian.

500 000 personer runt om i världen klassas som "ultra-rika" – det är fler personer än antalet invånare på Island eller Malta.

"Det enda valet"

De 83 miljardärerna i brevet uppmanar andra rika människor världen över att skriva under, och avslutar med en sista uppmaning till myndigheterna:

"Så snälla. Beskatta oss. Beskatta oss. Beskatta oss. Det är det rätta valet. Det är det enda valet. Mänskligheten är viktigare än våra pengar".