Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Coronasmittat par vägrade karantänorder – fick fotboja

- 21/07/2020, 14:51

Ett par i USA visade sig vara smittade av corona. När myndigheterna sedan bad de skriva under en order på att sitta i karantän så protesterade de. Inte långt efter sattes de i husarrest med varsin fotboja.

Elizabeth och Isaiah Linscott från Kentucky, USA testade positivt för corona. Strax efter beordrades de av polisen att underteckna ett avtal på att hålla sig inomhus i karantän under sjukperioden – något de vägrade.

Bildkälla: Facebook
Bildkälla: Facebook

"Kommer inte vänta på tillåtelse"

Enligt statens lagar är det ett krav på befolkningen att stanna hemma om de känner sig sjuka och kontakta myndigheterna om läget förvärras. Paret skulle därför behöva ringa och förvarna ifall de skulle behöva söka sjukvård, något som Elizabeth inte kände sig bekväm med:

– Min tanke var att om jag måste åka till akuten eller sjukhuset, så kommer jag inte att vänta på att få tillåtelse till det, sade Elizabeth till WAVE3.

Elektroniska fotbojor och husarrest

Till följd av deras protest fick de senare besök av både polis och personal från hälsomyndigheten, som satte elektroniska fotbojor på paret och gav de husarrest.

– Jag öppnade dörren och det var typ åtta olika människor, fem olika bilar och jag bara 'vad i helvete är det som händer?'. En kille från hälsomyndigheten står med en dräkt och mask och har tre olika papper för mig, Elizabeth och min dotter, berättar Isaiah.

Bildkälla: Facebook
Bildkälla: Facebook

"Inte gjort något fel"

Elizabeth menar att situationen var överdriven och att de inte hade tänkt att lämna huset, de ville bara inte skriva under några papper.

– Vi rånade inte en butik, vi har inte stulit någonting. Vi har inte gjort något fel, avslutar hon till WAVE3.