Fredag 30 Jul
Stockholm

Matematiska gåtan som delar internet – kan du lösa den?

Är det en paradox, eller finns det ett svar...?
Är det en paradox, eller finns det ett svar...?. Foto: Youtube

Vilket svar tror du är rätt?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I ett avsnitt av amerikanska "Vem vill bli miljonär?" får en man frågan: "Om du väljer ett slumpmässigt svar till denna fråga, hur stor är chansen att svaret du ger är korrekt?

Bildkälla: Youtube

Frågan kan först kännas väldigt logisk, men ju mer du funderar på det, desto klurigare blir det...

"Finns inget korrekt svar"

Inte ens internet är eniga. Under en video som cirkulerar på appen Tiktok pågår det heta diskussioner.

Vissa menar att det inte finns ett korrekt svar, eftersom att man hamnar i en ständig loop där svaret borde vara antingen 25 procent eller 50 procent.

Andra menar att det måste vara 50 procent, eftersom att två av svaren är 25 procent och att ett av dessa då måste vara rätt. Som motargument till detta menar då andra att svaret borde vara 25 procent oavsett, eftersom det ska vara slumpartat.

En paradox

Andra påstår att gåtan är en paradox och att det inte finns ett korrekt svar.

En person menar att det inte finns instruktioner i frågan som menar att du måste välja mellan något av de nämnda svaren. Alltså att "välja ett slumpmässigt svar" skulle kunna innebära att du svarar "x", "y" eller "mjölk" på frågan – ditt svar kan alltså vara vad som helst, därav finns det oändligt många svarsalternativ.

Antar man att man kan svara vad som helst på frågan men att svaren är felaktiga och att det finns ett begränsat antal rätt svar, så är svaret 0 procent enligt vissa.

Vad tror du?

Är det en paradox, eller finns det ett svar?
Kommentera
Kopiera länk
Dela