Covid-19 corona rökning nikotin
Kan rökning skydda mot covid-19? - Foto: Jessica Gow/TT/AP

Nya forskningen: Kan rökning skydda mot corona?

Kan rökning verkligen skydda mot covid-19, som forskare tidigare spekulerat i?


Rökning skyddar mot corona – eller? Den häpnadsväckande nyheten fick många att höja på ögonbrynen tidigare i år. Men stämmer det verkligen? Har rökare ett högre skydd mot coronaviruset än icke-rökare? En ny studie har tagit en titt på hur det verkligen ligger till.

Det var en fransk rapport som i april visade upp de märkliga resultaten, skriver Aftonbladet. På ett sjukhus i Paris var bara fem procent av de som vårdades för svår corona rökare. 

Detta trots att hela 25 procent av Frankrikes befolkning röker. Detta fick forskarna att fundera på om rökning på något sätt kunde skydda mot viruset.

Liknande observationer gjordes på flera håll i världen och uppgifterna fick så stor spridning att WHO satte ner foten. De var tydliga med motsatsen: rökning är alltid en dålig idé och en riskfaktor för covid-19.

Vad stämmer då?

Jo, enligt en ny studie från Oxford University så finns det faktiskt anledning för rökare att vara extra oroliga. Studien visar nämligen att den som röker löper mycket större risk att bli allvarligt sjuk i covid-19. 

Enligt studien är risken 80 procent högre att en rökare blir svårt sjuk i corona. Risken att bli svårt eller kritiskt sjuk i corona hela 98 procent högre för en rökare, skriver Aftonbladet. 

Analysen är den största hittills – hela 47 tidigare studier har sammanställts.

Att studier runt om i världen visat motsatsen, att få covid-19-patienter är rökare kan ha flera förklaringar. Till exempel tror man att många helt enkelt ljuger och uppger att de inte alls röker. Det kan också bero på att färre rökare söker vård eller att patienter felaktigt registreras som icke-rökare på sjukhuset.

Kan nikotin skydda mot covid-19?

Men det finns också en tanke hos forskare om att nikotinet i cigaretter faktiskt har en skyddande effekt. Att förklara hur det kan hänga ihop är ganska krångligt, men vi ger det ett försök. Häng med!

Många coronapatienter dör av en kraftig utsöndring av cytokiner, vilket kroppen försöker bekämpa med en signalsubstans som heter acetylkolin. Just denna signalsubstans binder till samma receptorer som ett annat ämne vi känner till sedan tidigare – just det, nikotin. 

– Man vet att nikotinet binder till de här receptorerna som är med och reglerar inflammationen. Det finns mycket forskning publicerad på att nikotin verkar dämpande. På det sättet finns det bevis för att det fungerar. Men sett till rent kliniska studier på covid-19-patienter finns inte mycket, säger Marie Hagbom till Aftonbladet, och fortsätter:

– Själva rökningen är aldrig bra och är skadlig i sig, men hos de personer som inte hunnit få någon lungskada så kanske nikotinet kan vara skyddande. Men när du får påverkan på lungorna, då bidrar det till att du blir svårare sjuk.

Så sammanfattningsvis: rök inte!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röker du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.