Tisdag 18 Maj
Stockholm

Veterinärens varning: Majs kan vara livshotande för din hund

Ovanligt många fall har kommit in till ett djursjukhus i Jönköping. Detta då hundar fått i sig majskolvar, något som kan sätta sig som en propp i tarmen och kräver därför operation – vilket kan vara livsfarligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu varnar veterinärer vid djursjukhuset Anicura i Jönköping hundägare om att vara extra uppmärksamma. Detta då de under hösten fått in fler fall än normalt där majskolvar fastnat i tarmarna på djuren, vilket kräver operation och kan i värsta fall kosta hundens liv.

– Jag tror inte att hundägare är medvetna om vilken skada majskolvar kan göra i hunden, säger veterinären Lis-Marie Johansson.

Hon tror att det dels beror på att det är skördesäsong, men även för att många vill ha majs på grillen.

Tjockleken farlig

Minst fem hundar har behövt opereras i höst på djursjukhuset i Jönköping. Lis-Marie förklarar vidare att det inte är längden på majskolven utan tjockleken som kan vara farlig, då det sätter sig som ett lock i tarmen. Detta oavsett om majsen är skuren i flera bitar.

Den operation som krävs kallas för bukkirurgi.

– Då gör vi en bukkirurgi, öppnar upp till magen och skär hål på tarmen och plockar ut majskolven. Det är ett komplicerat ingrepp som kan ge komplikationer efteråt. Så det är ett livshotande tillstånd, avslutar hon till SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela