Så såg det ut när klubbarna i Stockholm öppnade igen.
Så såg det ut när klubbarna i Stockholm öppnade igen. - Foto: Pixabay

Här festar kändisarna på Stureplan – video visar trängsel

Efter månader av nedstängningar öppnade klubbar kring Stureplan i Stockholm upp i helgen. Bilder och videoklipp visar dock tydligt hur somliga av dessa inte följde de restriktioner som regeringen tilldelat.


Under veckan som var kom beskedet från socialminister Lena Hallengren (S), kulturminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson att maxgränsen för evenemang inom sport och kultur inte kommer att höjas från 50 till 500 personer.

Tanken var att höja gränsen om smittspridningen inte ökade fram till den 8 oktober, något som alltså inte blev möjligt.

Klubbar öppnade

Men under helgen var det flertalet klubbar runt om Stureplan i Stockholm som slog upp portarna igen efter flera månader, till många partyglada människors glädje. 

Huruvida klubbarna höll sig till maxgränsen och de restriktioner som krävs är däremot en fråga i sig. Den ökända klubben Spy Bar, dit många kända namn och profiler ofta söker sig, såg inte ut att hålla sig till regelböckerna.

Det i sin tur väcker många reaktioner. Dels då det riskerar att öka smittspridningen ännu en gång. Men också då klubbar och barer innefattas i ordningslagen, vilket bland annat innebär att besökare i sällskap enligt Folkhälsomyndigheten ska kunna hålla en meters avstånd till andra sällskap – något Spy Bar tydligtvis inte gjorde.

Anis Don Demina och Alice Stenlöf

Några som såg ut att leva livet på ett till synes fullt Spy Bar var bland annat influencern och dj:n Anis Don Demina och stjärnskottet. Andra kända ansikten var Alice Stenlöf, komikern Johanna Nordström och influencern Rosanna Charles.

Influencern Alice Stenlöf var en av de som roade sig på ett fullt Spy Bar. Bildkälla: Instagram

Nyheter24 kontaktade Folkhälsomyndigheten gällande saken. Enligt dem gäller de allmänna råden att undvika fester och evenemang generellt, men angående trängseln på just Stureplan ville de inte ge några specifika kommentarer.

"Generellt uttalar sig Folkhälsomyndigheten inte om enskilda situationer, det är de allmänna råden som gäller", svarade de i ett mejl.

"Följer inte fullt ut"

Att vissa grupper av människor har tröttnat på att förhålla sig till restriktioner och regler är något som Johan Carlsson är väl medveten om:

– Vissa grupper i vissa situationer följer inte fullt ut de riktlinjer som vi har. På riktlinjer som tidigare gav resultat. Det finns en viss trötthet och då tänker jag främst på avståndet, handhygien och att man rör sig ute i samhället med symtom, säger han till Dagens Nyheter.

Nyheter24 har sökt Lena Hallengren och Spy Bars nattklubbschef Joel Ighe.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Festar du under pandemin?
Tack för din röst!