Systembolaget om försäljningen kring jul: "Inte garanterat" 

- 21/12/2020, 12:48 -

Systembolaget och handeln i stort har ett enormt högt tryck under julen. Därför har Systembolaget valt att gå ut med extra information till sina kunder.

Coronapandemin håller fortfarande världen i ett fast grepp och förra veckan gick stadsminister Stefan Löfven tillsammans med Folkhälsomyndigheten ut med ytterligare restriktioner. 

För att minska trängseln i handeln uppmanas alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean i år. Handlare och fastighetsägare behöver också identifiera ett maxantal som kan vistas i lokalerna och vidta åtgärder för att undvika trängsel.

– Vi konstaterar att det fortfarande är påfallande många människor som vistas på större handelsplatser trots starka rekommendationer att avstå ifrån detta, sa Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör under pressträffen.

Vidare restriktioner var bland annat: 

– Uppmaning om att kraftigt begränsa antalet besökare även till gym.

– Kommuner och regioner rekommenderas att stänga all verksamhet som inte är helt nödvändig att bedriva, till exempel badhus, bibliotek, länsmuseer och öppna förskolor, till och med den 24 januari.

– Folkhälsomyndigheten förlänger rekommendationen till gymnasieskolorna att bedriva distansundervisning fram till den 24 januari.

– Reglerna för restauranger om hur många gäster som får sitta vid samma bord skärps till max 4 personer från och med julafton.

– Alla som kan arbeta hemifrån behöver också göra det även fortsättningsvis.

Vädjar till kunderna

Systembolaget försöker nu göra allt för att försäljningen ska kunna ske så coronavänligt som möjligt dagarna innan och under julen. Utanför bolag över hela Sverige ringlar sig köerna långa och personalen inne i butikerna kämpar för att kunderna ska kunna hålla avstånd. 

Många har i år tänkt att hemleverans skulle kunna vara ett alternativ. Men det gäller bara om du var ute i väldigt god tid. Ja så pass god tid som innan den 11 december. 

Många ger sig ut i jakt på bubbel under mellandagarna. Bildkälla:Hasse Holmberg/TT

Beställer du senare än så så är det nämligen ingen garanti för dina varor att komma fram innan jul.

"Vi är måna om att servicen ska vara bra och att sortimentet når hela Sverige. Vi har just nu, som annan handel, ett högt tryck på våra leverans- och beställningstjänster. Det gör att din beställning inte är garanterad att komma före jul", skriver Systembolaget på sin hemsida.

Systembolaget har vidtagit drastiska åtgärder för att i största mån undvika att många kunder ska vistas inne i butiken samtidigt. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

En annan trend man kunnat se florera på sociala medier är att dyka upp utanför bolaget och hänga på låset vid 10.00 när det öppnar. Men detta ser i år inte ut att vara någon större hit.

I de flesta fall har det visat sig att det är många som tänker i de banorna – och det blir lång köbildning ändå. 

För att få tips på hur du bäst handlar nu under julen – då kan du gå in och läsa här.