Nyordslistan 2020 har präglats av covid-19.
Nyordslistan 2020 har präglats av covid-19. - Foto: Bildkälla: Pexels.

Nyordslistan 2020: "Året då svenska språket fick corona"

Coronapandemin har under året inte bara påverkat vår ekonomi, hälsa och livskvalité. Den har även satt sin prägel på vårt språk. Språktidningen beskriver 2020 som "året då svenska språket fick corona".


Becknarväska, boomer och simp – det är några av orden på Språktidningens årliga nyordslista. 

Ja, det är inget nytt att vårt ordförråd utvecklas varje år, eftersom att samhället gör det.  Men något som är unikt för 2020 är att så många ord är kopplade till en enskild specifik händelse – coronapandemin.

Ord som coronaanpassa, coronahälsning och hobbyepedemiolog hade nog ingen för ett år sedan kunnat förutspå att vi idag skulla använda dagligen. 

Covid-19 har haft en stor inverkan på vårt språk. Bildkälla: Pexels.

Ord som inte har med pandemin att göra

Ord som boomer och cancelkultur är väl kanske ganska representerande för vår digitala samtid. Men vet alla vad orden betyder?  

I en intervju med Nyheter24 förklarar Språktidningens nyordsredaktör Anders Svensson att det är vanligt att inte alla vet vad vissa ord på nyordslistan betyder. 

– Det här är ju ord som är påväg att etableras i språket och då är det ganska naturligt att man stöter på några ord som man inte har hört tidigare, säger han. 

Vad baseras nyordslistan på? 

Anders Svensson förklarar att nyordslistan är ett resultat av ett spaningsarbete som pågår under ett års tid. Orden hämtas från olika områden – allt ifrån de stora medierna till bloggar. 

– Det är ord som på olika sätt kommer upp i samhällsdebatten, eller är kopplade till nyhetshändelser eller pågående diskussioner, berättar han för Nyheter24. 

Bostadsministrarnas tradition

Svensson berättar att han förvånas över hur många svenska bostadsministrar som lyckats gå till historien genom språket. 

– Det började med Birgit Friggebo som var bostadsminister på 70-talet och då fick vi ordet friggebod när dem började tillåta en liten fristående byggnad på tomten. Sedan fick vi attefallshus och nu så kommer bolundare efter Per Bolund, säger han till Nyheter24 och fortsätter:   

– Det har blivit som en tradition kan man säga. Även om en nbostadsminister kanske inte är den coolaste i regeringen, så verkar det som att man åtminstone ska kompenseras genom att få ett ord på nyordslistan.

Per Bolunds efternamn har haft betydelse för nyordslistan. Bildkälla: Jessica Gow/TT.

LÄS MER: 

Här är alla nya ord 2019

Forskare: Här är lilla ordet som finns på alla språk i hela världen

Forskning: Det här gör tvåspråkighet med små barn

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!