Va språk
Ordet finns i alla språk. - Foto: unsplash

Forskare: Här är lilla ordet som finns på alla språk i hela världen

Det finns bara ett ord som är exakt samma i alla språk och betyder samma sak världen över. Kan du gissa vilket det är?


Vissa ord och gester är universella. 

Om du åker utomlands och vill boka en taxi eller ha en öl kommer du förmodligen kunna göra dig förstådd även om du inte pratar det lokala språket. 

Men finns det ord som är exakt samma över hela världen – och har exakt samma betydelse oavsett språkgrupp och världsdel?

Ja. I Australien har nu en studie från 2013 blivit aktuell igen, efter att den dykt upp i landets nationella prov.

Studien visar att det finns ett ord – eller kanske snarare ett läte – som fungerar på alla språk. 

Jaha?

Det handlar om ordet "huh", när det ställs som en fråga. På engelska är "ordet" väldigt vanligt, eftersom det oftast används som svenskans "va". 

Men även på svenska kan man säga "ha?" eller bara ett kort "jaha?" för att uttrycka förvirring över något man precis hört. 

– Så vitt vi vet finns det i varje språk. Vad vi upptäckte var att ordet ”huh” i olika former är det enda universella ordet, säger språkprofessorn Nick Enfield till 3AW.  

Undersökningen gjordes genom att jämföra tio olika språk världen över. 

Men varför just detta lilla läte är samma världen över vet inte forskarna. Det kan vara så att det är ett ord som talades av de första människorna – och sen överlevt i tusentals generationer. 

Dock är det mer troligt att det är ett naturligt ljud i människans kommunikation – och därför äldre än själv människosläktet, skriver 3AW


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!