Alla plan från Storbritannien ska nu granskas dygnet runt.
Alla plan från Storbritannien ska nu granskas dygnet runt. - Foto: Bildkälla: Andrew Matthews/TT.

Efter flygbrottet – nu granskas alla plan dygnet runt

Efter att ett nytt muterat coronavirus upptäckts i Storbritannien införde Sverige, liksom flera andra länder, ett flygstopp från landet. Ett förbud som British Airways bröt i helgen. Nu ska flygen granskas dygnet runt.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om ett nytt muterat coronavirus som upptäckts i Storbritannien. Viruset har även upptäckts i Danmark.

Förra veckan meddelade regeringen att man infört ett inreseförbud från Storbritannien och Danmark, för resten av 2020. Man hade dock ett undantag för svenska medborgare. 

Detta ledde till ett missförstånd hos British Airways, som på lördagen landade på Arlanda flygplats och släppte av ett 30-tal personer från London. 

– Man trodde det var okej att flyga hem svenska medborgare. Men flygstoppet är absolut, vilket gör att flygningen inte var okej, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, till Aftonbladet. 

Löfven: "Bryter mot reglerna"

Statsminister Stefan Löfven var tydlig med att händelsen inte var okej. 

– Därför att det är ett bolag som bryter mot reglerna. Jag vet inte om de har läst fel eller tolkat fel men det är ingen tvekan om vad bestämmelsen innebär. Transportstyrelsen får nu hantera det gentemot det här bolaget, för det är helt enkelt ett felaktigt agerande från ett flygbolag, sa han till Dagens Nyheter. 

Ska granskas dygnet runt

Efter lördagens incident har Transportstyrelsen nu tagit beslut om att granska alla flyg från Storbritannien till Sverige. 

Man kommer närmare bestämt granska flygens resplan – vilket innehåller information om huruvida det finns passagerare ombord och vilken typ av flygning det rör sig om. 

Detta är, enligt Mikael Andersson, ett dygnet-runt-arbete, skriver Aftonbladet

"Sker extremt sällan"

Enligt Mikael Andersson är det mycket ovanligt att man behöver ägna sig åt en sån här aktiv granskning, eftersom brott mot flygförbud sker "extremt sällan". 

"Upp till resenärerna att testa sig"

Hanna Fellenius, pressekreterare vid Region Stockholm, har tidigare uppgett för Aftonbladet att det är upp till resenärerna själva att ta ansvar för att testa sig. 

Folkhälsomyndigheten har uppmanat alla som varit i Storbritannien sedan den 12 december att testa sig, stanna hemma i minst sju dagar och ta ett nytt test den femte dagen, skriver Dagens Nyheter

I lördags ankom ett 30-tal passagerare från London till Arlanda. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT.

LÄS MER: 

Nya varianten av corona upptäckt i Sverige

Experten: Då kan livet återgå till det normala igen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.