Känd kläddesigner anklagad för sexuella övergrepp

- 30/12/2020, 18:17

Flera modeller har under den senaste tiden öppnat upp sig om de sexuella övergrepp som den kända kläddesignern Alexander Wang påstås ha utsatt dem för. Enligt en utsago ska han bland annat ha gett modeller vatten spetsat med MDMA.

Att modeindustrin är bra på att hålla saker under ytan är ingenting nytt. Men nu har anklagelser mot den berömda modeskaparen Alexander Wang, 37, bubblat upp till ytan.

Alexander Wang. Bildkälla: John Minchillo/TT
Alexander Wang. Bildkälla: John Minchillo/TT

"Bojkotta hans varumärke"

Enligt ett dussin modeller, som under måndagen uttalade sig om händelserna, ska stilikonen vid flera tillfällen sexuellt ofredat sina modeller.

"Alexander Wang är en sexualförbrytare, många manliga modeller och transmodeller har gått ut och berättat om de påstådda sexuella övergreppen som Alexander Wang har utsatt dem för", skrev Shit Model Management, som arbetar med att exponera baksidan av modellindustrin, på Instagram.

"Det är viktigt att visa sitt stöd till dessa offer genom att avfölja Alexander Wang och bojkotta hans varumärke".

"Han tog mig mellan benen"

De flesta modeller som uttalat sig vill förbli anonyma. Men en av de som gått ut med sin berättelse gällande Wangs övergrepp är modellen Owen Mooney.

I en video som han publicerade på TikTok berättar han om den gången han blev tafsad på av modeskaparen mitt på ett fullsmockat dansgolv i New York 2017.

"Jag var ensam vid ett tillfälle och en kille bredvid mig utnyttjade uppenbarligen det faktum att ingen kunde röra sig. Han började ta på mig och tog mig mellan benen. Jag frös till för att jag var så chockad. När jag vände mig för att se vem det var så var det en väldigt känd kläddesigner och jag kunde verkligen inte förstå att han gjorde så mot mig".

Spetsade vattnet med droger

En annan modell berättar om den gången han befann sig i en limousine tillsammans med Wang, på väg till en efterfest. Han blev erbjuden vatten och berättar att designern var noggrann med att se till att han drack upp hela flaskan.

"En stund senare insåg vi att vi var höga och att han hade gett oss vatten spetsade med ecstasy", berättar han för Shit Management.

Modellen hade senare fått reda på att flera andra hade utsatts för liknande övergrepp. En person berättar att Wang hetsade honom att dricka en flaska vodka, för att sedan ha vaknat upp på ett hotellrum medan Alexander Wang utsatte honom för oralsex mot hans vilja.

"Brist på transparens"

Fashion Alliance, som arbetar med rättigheter inom modellindustrin, gick under tisdagen ut med att de står bakom de personer som uttalat sig om Wang:

"Vi på Model Alliance står i solidaritet med de som har delat med sig av anklagelser om sexuella övergrepp av Alexander Wang. Låt oss vara tydliga: Modeindustrins brist på transparens och ansvarsskyldighet gör att alla modeller kan bli utsatta för övergrepp, oavsett kön eller könsidentitet", skriver de i inlägget på Instagram.

Alexander Wang har ännu inte kommenterat anklagelserna, rapporterar WWD.