Allt fler är positivt inställda till att ta ett coronavaccin.
Allt fler är positivt inställda till att ta ett coronavaccin. - Foto: Mikael Fritzon/TT, Unsplash

Vändningen: Så många vill ta vaccinet så fort som möjligt

En undersökning ledd av Demoskop visar nu att attityden kring ett coronavaccin blivit allt mer positiv.


Den 27 december var en historisk dag för Sverige.

Det var nämligen då den första personen i landet, 91-åriga kruttanten Gun-Britt Johnsson, vaccinerades mot covid-19.

– Det kändes ingenting, sade hon precis efter.

Gun-Britt Johnsson vaccineras mot Covid-19. Bildkälla: Stefan Jerrevång/TT.

Endast 41 procent

Men inte alla har varit lika positiva till att vaccinera sig mot viruset. Enligt en undersökning gjort av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet tidigare i november, svarade endast 41 procent av deltagarna i undersökningen att de vill vaccinera sig.

25 procent sade att de ville ta vaccinet "så fort som möjligt".

Därför vaccineras äldre först

Sedan dess har fler vaccinationer dragit igång på äldreboenden runtom i landet. Enligt vaccinforskaren Matti Sällberg är anledningen till varför vaccinationerna först tas på äldre, och inte på de som rör sig i samhället, för att rädda sjukvården.

– Om man vill ha en effekt på sjukvården, det vill säga att man vill få tillbaka en normalt fungerande sjukvård, då måste man vaccinera de som faktiskt belastar sjukvården och det är de äldre. Det är de med olika riskfaktorer, det är äldre och det är sjukvårdspersonal. Så det är de man behöver ta hand om först, sade han i en intervju med Nyheter24.

Skepticismen sjönk drastiskt

I Aftonbladets undersökning från december använde de sig av 1 005 intervjuer med fokus på att spegla den svenska befolkningens inställning till ett vaccin – och det har hänt en hel del på kort tid.

Hela 58 procent svarade i december att de kan tänka sig att ta vaccinet "så fort som möjligt". Samtidigt sjönk skepticismen till endast 10 procent, som svarade att de inte vill ta något vaccin.

25 procent svarade att de kommer vilja ta det men att de vill avvakta lite.

"Vet ganska mycket"

Karin Nelsson är vd för Demoskop. Hon menar att den hastiga svängningen i svarsresultaten till störst del beror på att det nu finns ett vaccin på marknaden:

– Dels är det faktiskt så att vi har ett vaccin här nu, det hade vi inte vid den senaste mätningen. Då var det fortfarande osäkert om, när och hur det skulle vaccineras. Det vet vi ganska mycket om nu, sade hon till Aftonbladet.

Hon menar att det också har att göra med den höga sjukvårdsbelastningen och det nya, muterade viruset.

Dessa är mest skeptiska

Undersökningen såg också till målgrupper och hur attityden till vaccinet ser ut i olika åldrar. Enligt resultaten är den yngre befolkningen de som ställer sig minst positiva till det. Samtidigt är det en majoritet av äldre som gärna tackar ja till att vaccineras så snabbt som möjligt.

– Det handlar mycket om att man är fundersam kring om vaccinet verkligen skulle verka med tanke på de nya mutationerna. Sen är en del skeptiska till att vaccinera sig över huvud taget på grund av biverkningar som kan komma, avslutar Karin Nelsson till Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att vaccinera dig?
Tack för din röst!