Norge stänger gränserna i kampen mot coronamutationen

- 23/01/2021, 09:58 -

Den norska regeringen tar i med hårdhandskarna för att stoppa spridningen av det muterade coronaviruset. Under onsdagen presenterar statsminister Erna Solberg ytterligare en åtgärd – nu stänger landets gränser.

Nu går Oslo och flera regioner i närheten av den norska huvudstaden in i den strängaste nedstängningen sedan den 12 mars.

Detta efter att ett äldreboende larmat om en klustersmitta som smittat 22 anställda och 12 boende, varav två av de boende som sedan gick bort bort hade drabbats av den omtalade, brittiska mutationen av corona.

"Många möter en osäker tid"

För norrmännen innebär nedstängningarna en drastisk förändring i vardagen. Barn kommer inte längre kunna gå till skolan då både skolor och förskolor stängs. Icke-nödvändiga butiker så som Vinmonopolet stänger ned och de enda som tillåts ha öppet är matbutiker, apotek och bensinstationer.

Detta förväntas pågå fram till den 31 januari, meddelar den norska regeringen.

– Vi inför nu de strängaste åtgärderna sedan 12 mars i de tio kommunerna. På vissa områden går vi ännu längre än i mars. Jag vet att detta kommer att leda till en krävande vardag för många, och att många kommer att möta en osäker tid, säger Norges hälsominister Bent Hoie.

Nya beskedet: Gränserna stänger

Nu vidtar den norska regeringen ytterligare en åtgärd för att stoppa spridningen av det muterade coronaviruset.

Under onsdagen meddelar statsminister Erna Solberg att man vid midnatt, natten till fredag, stänger sina gränser för alla som inte är bosatta i landet, rapporterar NRK.

– Vi ser att det muterade viruset fått betydlig spridning i många länder som inte övervakar omfattningen i samma utsträckning som Norge, säger Solberg.

Det innebär att de norska gränsrestriktionerna nu är lika stränga som de var i mars, när pandemin bröt ut.