Polen har infört Europas mest omfattande förbud mot abort.
Polen har infört Europas mest omfattande förbud mot abort. - Foto: Foto: Czarek Sokolowski/TT

Nya extrema förbud mot abort i Polen: "Kämpar för sina liv"

I oktober slog polsk domstol fast att abortering av foster med allvarliga skador strider mot Polens grundlag. Igår, drygt tre månader senare, införde landet Europas hårdaste abortlagstiftning — trots omfattande protester.


De största protesterna i polsk modern historia utspelade sig på Polens gator efter att landets konstitutionsdomstol, den 22 oktober, konstaterat i en dom att abort av foster med allvarliga eller livshotande skador strider mot konstitutionen.

De veckolånga protesterna, som nu kommit att handla om polska kvinnors rättigheter överlag, resulterade till en början i att implementeringen av den nya abortlagstiftningen försenades.

Men nu, ungefär tre månader senare, har Polen infört vad vissa benämner som ett "totalförbud" mot abort.

Abort endast tillåtet i undantagsfall

Jarosław Kaczyński, partiordförande i PIS. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Landets regering, ledd av det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (PIS), gav under gårdagen beskedet att den nya, skärpta, abortlagstiftningen nu skulle träda i kraft. 

I det nästan totala förbudet mot abort finns endast ett fåtal undantag då polska kvinnor tillåts genomgå abort — efter våldtäkt och incest eller om graviditeten utgör en fara för kvinnans liv. 

Misstankar om påverkan på domstol

Enda sedan konstitutionsdomstolen kom med sin dom den 22 oktober har aktivister och oppositionspolitiker riktat anklagelser mot regeringen om att de skulle ha påverkat domstolen. 

President Andrzej Duda som godkände de kritiserade reformerna 2016. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Anklagelserna grundar sig i att PIS, sedan de kom till makten år 2015, gjort omfattande reformer inom det polska rättsväsendet. Reformerna, som har mött stark kritik från EU, ses av många som ett sätt för regeringen att utöka sin kontroll och få domare att följa partiets politiska linje. 

Anklagelserna avfärdas av PIS, som förnekar att de skulle ha försökt påverka konstitutionsdomstolen. 

"De kämpar för sina liv"

Boende i Warszawa protesterade mot den nya lagstiftningen igår. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Efter onsdagens besked utbröt nya protester runtom i Polen. Nyheter24 har varit i kontakt med Katarzyna Zaremba-Niedzwiedzka. Hon befinner sig just nu i Sverige, men är en av många polska aktivister som engagerar sig i abortfrågan utanför landets gränser. Zaremba-Niedzwiedzka, som är en del av rörelsen All-Poland Women's Strike (på polska: Strajk kobiet), beskriver hur det nya förbudet väckt stor ilska bland kvinnor.

— Nivån på ilskan går inte att underskatta. De människor jag är i kontakt med i Polen är beredda att fortsätta protestera på gatorna, även om de blir misshandlade eller hamnar i fängelse. De är beredda att göra vad som helst, för de känner att de kämpar för sina liv. För allt, säger Zaremba-Niedzwiedzka till Nyheter24.

Rörelsen Strajk kobiet kämpar för kvinnorättsfrågor. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Zaremba-Niedzwiedzka håller den nuvarande regeringen fullständigt ansvarig för de kvinnor som kan komma att skadas av förbudet och ser den katolska kyrkans inflytande som problematisk. Hon uppmanar människor, världen över, att engagera sig i frågan — genom att prata om kvinnliga aktivister, genom att läsa på om abortförbudet hos Amnesty International och genom att följa nationella initiativ såsom Polish Women on Strike Sweden

— Allt stöd, till och med en bild med en röd blixt eller en hashtag, spelar roll, säger Zaremba-Niedzwiedzka.

"Dags att betala tillbaka"

I oktober uttalade sig jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) om abortförbudet i ett Facebookinlägg. Hon skrev då att Sverige bör erbjuda polska kvinnor säkra och subventionerade aborter. 

Mätta Ivarsson (MP). Foto: Pressbild

Lindhagen får medhåll från sin partikollega Mätta Ivarsson (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne. Ivarsson har varit med och lagt fram ett förslag om att den svenska staten ska erbjuda fria aborter för kvinnor från Polen. 

— Just nu har vi en bra abortlagstiftning i Sverige, men så har det inte alltid varit. På 1960-talet åkte svenska kvinnor till Polen för att göra abort. När vi hade en striktare lagstiftning fick vi subventionerade aborter där. Det är dags att visa solidaritet och det är dags att betala tillbaka, säger Ivarsson till Nyheter24

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.