Foto: Nasa
Foto: Nasa

Experten svarar: Då vet vi om vi kommer kunna bo på Mars

Mars är vår grannplanet, men är det verkligen bara därför Nasa tycker det är så spännande att åka dit? Definitivt inte, menar Sandra Siljeström – astrobiolog och en av fem europeiska forskare som är med och arbetar med projektet.


Foto: Chancey Bush/TT

Forskare på Nasa drog en lättnads suck vid 22-tiden igår när sonden Perserverance, även kallad "Percy" landade i Jezerokratern på Mars. 

Och det är inte så konstigt – man hade nämligen väntat på det ögonblicket i sex månader. 

Sandra Siljeström är astrobiolog på institutet RISE, och en av fem europeiska forskare som är med och arbetar med det här Mars-uppdraget. Till Nyheter24 berättar hon att det inte är helt enkelt att landa på vår grannplanet:

– Ungefär hälften av alla landningsförsök som gjorts på Mars har misslyckats, så det var nervöst. Men gårdagens ledning var oerhört lyckad. 

Hoppas hitta något speciellt

Att undersöka Mars är viktigt av flera anledningar, menar Siljeström. 

Delvis för att Mars och jorden liknar varandra på flera sätt – vilket betyder att information om Mars kan säga ett och annat om vår egen planet också.

Men under det här besöket håller man tummarna lite extra för en specifik upptäckt.

– Det främsta målet är att lära sig nya saker om mars. Men den här strövaren har nya vetenskapliga mål, bland annat att leta efter fossilt liv, säger Siljeström till Nyheter24.

En av de första bilderna från Percy, efter att sonden landat på Mars. Foto: TT

Kan ge svar på om liv finns i rymden

Och låt säga att man hittar tecken på fossilt liv – vad har det för betydelse för oss på jorden? 

– Då är nästa fråga om livet har uppstått på Mars, eller om det är besläktat med djur och natur här på jorden, säger Siljeström till Nyheter24.

Om livet visar sig har uppstått på Mars och inte är besläktad med livet på jorden har det hänt två gånger bara i vårat solsystem.

– Det, i sin tur, är en indikation på att liv har uppstått många gånger i universum, menar hon.

Har hittat rester av sjöar och floder

Spår av liv skulle vara en väldigt stor grej att hitta, helt enkelt. Och forskarnas tidigare upptäckter talar för att det skulle kunna gå.

– Det finns ju en teori om att det kan ha funnits liv på Mars för väldigt många år sedan, eftersom man hittat spår av flytande vatten tidigare, förklarar Siljeström.

Forskarna har funnit rester av vad man tror är gamla sjöar och floder. Det, i sin tur, är en grundförutsättning för liv. 

Foto: Bill Ingalls/TT

När kan vi flytta till Mars?

Nyheter24 tog tillfället i akt att fråga experten frågan vi alla undrar – kommer vi kunna leva på Mars i framtiden, mån tro?

Och den är inte helt enkelt att svara på, enligt Siljeström.

– Det här är första gången någonsin man planerar att ta hem något från Mars. Så det är ju viktigt att säkerställa att vi kan det innan vi skickar dit människor, säger hon.

Ja, tanken är att strövaren Percy ska borra fram ett halvt kilo stenprover från Mars. Med hjälp utav ytterligare en sond hoppas man sedan kunna föra proverna tillbaka till jorden till 2030. 

Vad som gömmer sig i de proverna – och vad det säger om vår möjlighet att flytta ut i rymden, det återstår att se.

Läs mer:

Här Nasas nya fantastiska bilder från Mars

Mars är tydligen inte så röd som vi alla trott – snarare blå

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!