Mars bilder Nasa
Nya fantastiska bilder på Mars. - Foto: Nasa

Här är Nasas nya fantastiska bilder från Mars

Trodde du att vår röda grannplanet var ett trist ställe? Då är det dags att tänka om. Här är nya fantastiska bilder som visar vardagen på Mars.


Här kommer lite godis för att som älskar naturbilder och rymden. 

2005 skickade Nasa upp farkosten Reconnaissance Orbiter för att studera planeten Mars – för att fira 15-årsdagen släpper nu Nasa helt nya otroliga bilder från planetens yta. 

Reconnaissance ligger i omloppsbana runt den röda planeten, och då och då får man syn på häpnadsväckande saker som händer på vår grannplanet. 

Gigantisk tromb

Som den här otäckingen. Det är en tornado som reser sig mot skyarna. Den är över 800 meter hög – alltså lika hög som Burj Khalifa, världens högsta byggnad. 

Tur att man inte riskerar att bli uppsugen av den där. (NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)


Lavinfara!

Laviner är inte bara ett jordfenomen. Här ser vi en enorm gruslavin på Mars. När årstiderna förändras smälter is på planeten, något som får uråldriga berg att falla sönder i jättelaviner. När dammet lagt sig kan forskarna undersöka olika jordlager under bergen för att se hur klimatet på Mars förändrats genom årmiljonerna.

(NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

Boom!

Här är en bild som fått en och annan att dra på smilbanden. På grund av Mars tunna atmosfär kan även mindre asteroider komma ner till ytan utan att brinna upp. Kratern är ungefär 30 meter bred. ”Is this Uranus?”, skriver en lustigkurre på Nasas Facebook-sida. 

Tur att man inte stod där... (NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

Vilken öken, va?

Reconnaissance har verkligen visat astronomerna vilken ”levande” planet Mars är. Stormar, årstider och ett föränderligt landskap är vardag på den röda planeten. Här visar ett otroligt vackert foto en sanddyna som genom åren ”vandrar” över planetens yta. 

Wow! (NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

Gruppfoto!

Och här. Vårt hem. Reconnaissance har här riktat kameralinsen bort från Mars och mot jorden. Och så där ser vi ut. Till vänster ser du vår måne. Bilden är tagen 20 november 2016 – vad gjorde du dagen då den här bilden togs?

Här är vi! (NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)


GENOMBROTTET: Forskare har hittat jordliknande planet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.