Kvinnor står nu för en fjärdedel av världens parlamentariker.
Kvinnor står nu för en fjärdedel av världens parlamentariker. - Foto: Pixabay

Historiska siffran: Högst andel kvinnliga riksdagsledamöter världen över – någonsin

I dag, den 8 mars, firas internationella kvinnodagen världen över. Något som under fredagen kunde firas, trots att det är en lång väg kvar till helt jämställt, är att kvinnor nu står för en fjärdedel av alla riksdagsledamöter runt om i världen.


Varje år firas den internationella kvinnodagen den 8 mars. Dagen är till för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situationer i alla länder.

Trots att vi nått år 2021 är det fortfarande en stor skillnad i rättigheter bland män och kvinnor utifrån flertalet aspekter, så som ekonomi, politik, vård, skola och arbete.

Rekordhög siffra

Interparlamentariska unionen är en internationell organisation som arbetar för fred och demokrati, och organisationens generalsekreterare Martin Chungong kunde med glädje meddela att kvinnor i politiken nu står för 25,5 procent av riksdagsledamöter världen över – vilket är en historiskt hög siffra.

Men firandet är kortvarigt, eftersom siffran fortfarande är långt ifrån jämställt.

– Samtidig som vi firar och välkomnar detta rekord, känner vi att framstegen är obehagligt långsamma. I nuvarande takt tar det ytterligare 50 år innan vi kan uppnå jämställdhet i parlamentet. Och naturligtvis är vi alla överens om att detta inte är hållbart, det är inte acceptabelt, sade Chungong i en rapport från "Women in Parliament".

Ökade siffror efter amerikanska valet

Interparlamentariska unionen har, i flera decennier, följt kvinnors delaktighet i parlament världen över för att se till framsteg och motgångar. De lade märke till att den globala andelen kvinnor i parlament ökade med 0,6 poäng efter valet år 2020, sett till föregående år.

Tre länder som föredöme

De länder som anses vara ett föredöme för jämställda parlament är Rwanda, Kuba och Förenade Arabemiraten, där andelen riksdagsledamöter uppnår 50 procent kvinnor och 50 procent män.

– Vi har sett bevis där länder som har tagit sig ur konflikter och haft tillfälle att se över den rättsliga ramen för samhället haft större möjlighet för att främja jämställdhet mellan könen. Detta är något som har diskuterats på internationell nivå och det är en möjlighet för samhället som helhet att sätta sig ned och säga "detta är vad vi vill ha i konstitutionen", fortsätter Chungong.

Kvotering nyckeln till framsteg

Organisationen har länge förespråkat kvotering som nyckeln till framsteg, och de tar olika länders val 2020 som exempel. I de länder som hade parlamentarisk upprustning föregående år tillämpades valkönskvoter i 25 av 57 länder. De länder som tog till kvotering hade näst intill 12 procent fler kvinnor i parlamentens underhus och 7,4 procent fler kvinnor i de övre kammarhusen. 

– När kvinnor är inblandade i lagstiftning i specifika frågor är resultaten bättre när det gäller hälso-och sjukvärd, men även när det gäller hur parlament fungerar, vilket gör parlamenten mer könskänsliga, menar Chungong, skriver UN News.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.