Richard Bergström är Sveriges vaccinsamordnare.
Richard Bergström är Sveriges vaccinsamordnare. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Då beräknas vaccinleveranserna öka: "Drar igång ordentligt"

Snart verkar vaccinfabrikerna komma i fas med leveranserna igen, efter en tid av förseningar. Det berättar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Men han nämner också en oro för en viss ökad, global trend.


I en intervju med Godmorgon Världen meddelar landets vaccinsamordnare Richard Bergström att leveranser av vaccin kommer dra igång och trappas upp i slutet av mars.

– Både Pfizer och Moderna har tredubblat sin produktion och vi får också ytterligare vaccin godkända. I maj och juni har vi betydligt fler doser.

Ökad trend

Han menar att det dessutom tagit till säkerhetsmarginaler för att undvika eventuella förseningar i leveranserna. Han är däremot orolig över en ökande trend som pågår runt om i världen nu – nämligen att stoppa exporter av vaccin till andra länder.

– Det sker redan. USA tillåter i princip inte export av vaccin, Kanada får sitt från Europa. Storbritannien har inte tillåtit export av Astra Zenecas vaccin och Italien blockerade tillfälligt leveransen av vaccin till Australien, förklarar han.

"Bara i början"

Dessutom ligger ett annat problem och gror under ytan. Sverige har fått flera erbjudande om doser som befinner sig utanför EU:s avtal och vissa har varit äkta, men det finns också de som är rena lurendrejerier.

– Dels handlar det om att det tydligen finns doser av Astra Zenecas vaccin från Indien som skulle ha skickats till Afrika och Förenade Arabemiraten. Sedan har vi andra erbjudanden som är rent buffel och båg. Vi är bara i början av det här problemet, avslutar Richard i intervjun.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!