Allt fler lärare tillverkar egna läromedel.
Allt fler lärare tillverkar egna läromedel. - Foto: Pixabay

Oron – lärare tillverkar egna läromedel: "Ekonomisk fråga"

På grund av reduceringen av läromedel har flera lärare runt om i landet börjat tillverka egna läroböcker, något som tar både energi och tid som annars kunde lagts på att hjälpa elever, menar Gustav Fridolin.


Intresseorganisationen Läromedelsförfattarna larmar nu om att hela 86 procent av en grupp tillfrågade lärare i en undersökning uppgav att de inte har möjlighet att köpa in läromedel till sina elever.

"Anses som lite fint"

Som resultat är det många lärare som istället börjat tillverka egna läromedel, något som till och med uppmuntras och anses vara fördelaktigt bland lärarkårer runt om i landet, menar Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

– Tillverka handlar ju mycket om att man själv sitter och skriver och man själv gör övningsuppgifter och att man själv sitter och gör kompendier och så vidare. Och det här är faktiskt, tyvärr, en kultur som lite grann har odlats och premierats ute i skolorna. Det anses som lite fint att själv sitta och tillverka sina egna.

Hon fortsätter:

– Detta är i mångt och mycket en ekonomisk fråga. Det är väl jättefint om lärarna sitter och producerar själva, så slipper man köpa in.

Oroar politiker

Men att lärare producerar egna läromedel är något som oroar flera politiker, bland andra den tidigare utbildningsministern Gustav Fridolin.

– Det är ju tid som annars skulle kunna gå till den direkta kontakten med eleverna och det som krävs för att förbereda undervisning och se till att ha det där extra motiverande samtalet med den elev som behöver det, säger han i en intervju med Sveriges Radio.

Sedan 1980-talet har utgiftsposten för läromedel minskat med två tredjedelar.

Den ökade trenden oroar Gustav Fridolin. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Gustav Fridolin har till den 15 augusti på sig för att presentera sin sammanfattning av de eventuella åtgärder som kan tas till för att bygga upp både de digitala och traditionella läromedlens roll i svenska skolan. Uppdraget har han fått av regeringen.

Enligt både politikern och ordförande är själva valet av läromedel en uppgift som lämnas till den individuella läraren i fråga.

– Digitaliseringen riskerar leda till att makten över läromedelsinköpen, när man väl köper läromedel, flyttas till mer central nivå, avslutar Gustav Fridolin till Sveriges Radio.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!