Foto: CCTV/Stella Pictures
Foto: CCTV/Stella Pictures

Idag är det 5 år sedan terrorattentaten i Bryssel

Idag är det fem år sedan Bryssel skakades av tre koordinerade terrorattentat. IS var snabba med att ta på sig ansvaret för attackerna – som kostade 35 människoliv och skadade över 300 personer.


När invånarna i Bryssel vaknade tisdagen den 22 mars 2016 talade allt för att det skulle bli en helt vanlig dag.

Folk begav sig iväg på jobb, skola och resor – men då inträffade något som fick tillvaron att gå från rutinmässig till helt fruktansvärd.

Idag är det fem år sedan terrorattentaten i Bryssel, där 35 personer avled och över 300 skadades. Nyheter24 sammanfattar händelseförloppet.

Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures

Flygplatsbomberna 

Strax före klockan åtta på morgonen utlöstes två koordinerade självmordsbomber i den internationella avgångshallen på Bryssels flygplats Zaventem. 

Bomberna, gjorda av spik, var placerade i terroristernas resväskor och utlöstes med nio sekunders mellanrum.

Explosionerna krossade glasrutor, stolar och tak – och tog 17 människoliv.

På bilden syns självmordsbombarna Laachraoui, el-Bakraoui och Abrini. De drar på varsin resväska, innehållandes de hemmagjorda bomberna. Foto: CCTV

En av gärningsmännen lyckades fly

Utredningar kunde senare konstatera att det fruktansvärda sprängdådet på flygplatsen genomförts av tre gärningsmän – Najim Laachraoui, Ibrahim el-Bakraoui och Mohamed Abrini. 

Terroristerna fångades på Zaventems övervakningskameror kort innan de detonerade sina bomber. De drog på varsin resväska, i vilka de hemmagjorda bomberna var placerade i.

Tanken var att samtliga tre terrorister skulle detonera sina bomber på flygplatsen, men av någon anledning misslyckades Abrini med uppdraget. Hans bomb kunde istället förstöras av bombtekniker som anlände till platsen kort efter dådet. 

Istället flydde Abrini platsen – och greps av belgisk polis först i april året därpå.

Foto: CCTV
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ytterligare en bomb detonerades i tunnelbanan

Drygt en timme efter attacken på Zaventem, klockan 09.11 lokal tid, exploderade ytterligare en sprängladdning – men den här gången ombord på ett tunnelbanetåg. 

Bomben detonerade vid stationen Maalbeek och kostade 14 personer livet.

Personen bakom språngdådet var Khalid el Bakraoui, lillebror till Ibrahim el-Bakraoui som sprängde sig själv till döds på flygplatsen strax innan. 

Läs mer:

Här tas de skadade omhand utanför Bryssels tunnelbana

29 bilder som visar varför vi aldrig får glömma terrorattackerna i Bryssel

Han har varit med om tre terrorattacker – och överlevt alla

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!