Hur kommer trafikläget att se ut under påsken 2021? Nyheter24 har svaret!
Hur kommer trafikläget att se ut under påsken 2021? Nyheter24 har svaret! - Foto: Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT och Jonas Ekströmer/TT

Bilköer och olyckor – här är påskens mest trafikerade vägar

Påsken närmar sig och för många svenskar innebär det längre bilresor inom landet. Men med fler bilar på vägarna ökar också olyckorna. Påskhelgen är nämligen en av årets mest olycksdrabbade helger. Nyheter24 reder ut påskens trafikläge.


Nyheter24 tidigare rapporterat om hur vi i påsk kan vänta oss ett klassiskt vårväder med både regn, solsken och snöbyar – och det är just det oberäkneliga vädret som är en av anledningarna till varför påskhelgen är en av de mest olycksdrabbade trafikhelgerna i Sverige. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Att fler svenskar reser på vägarna under påsken bidrar såklart också till fler olyckor. Men vart väntas trafiken öka mest under helgen och vilka vägar bör man därmed undvika för att inte fastna i bilköer? Nyheter24 reder ut allt du behöver veta inför din bilresa!

På dessa vägar ökar trafiken mest

Trafikverket har gått ut med information om vilka vägar och sträckor som väntas bli särskilt trafikerade under den stundande påskhelgen.

Rödmarkerade sträckor blir mer trafikintensiva under påsken 2021. Bildkälla: Trafikverket

Bland de mer trafikintensiva sträckorna finns, enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson, till exempel E22:an mellan Norrköping och Kalmar. Dessutom väntas E45:an och riksväg 26 från västra delen av landet upp till de svenska skidorterna bli särskilt trafikerade.

Från Stockholmsområdet är det istället riksväg 70 och E4:an, via Gävle och Sundsvall, upp till skidorterna som kommer att bli extra täta på trafik. 

Här är det tillfälligt omkörningsförbud

Trafikverket har, i samråd med polisen, infört ett tillfälligt omkörningsförbud på E4:an mellan Tönnebro och Gävle i hopp om att minska risken för köolyckor. Förbudet gäller följande tider och i följande riktningar:

Foto: Pontus Lundahl/TT
  • Onsdagen den 31 mars, klockan 13-22 i norrgående riktning
  • Skärtorsdagen den 1 april, klockan 13–22 i norrgående riktning
  • Söndagen den 4 april, klockan 13-22 i södergående riktning
  • Annandag påsk, 5 april, klockan 13–22 i södergående riktning

Att tänka på i trafiken under påskhelgen

Olsson har flera rekommendationer till de som planerar att ge sig ut i trafiken under påsken, men ett tips är särskilt viktigt:

– Det främsta tipset från oss är att ta det lugnt i trafiken. Den svenska sjukvården är fortsatt fokuserad på och belastad av den pågående pandemin och då ska vi inte belägga akutsjukvården ytterligare med trafikolyckor, säger han till Nyheter24.

Bengt Olsson. Foto: Hanna Wallén/Trafikverket

För att undvika olyckor uppmanar Olsson trafikanter att vara utvilade, att hålla avstånd och att anpassa hastigheten efter rådande förhållanden.

–  Om man ska åka långt, till exempel upp till något av fjällområdena, då kommer man att passera ett antal olika väglag. Då är siffran på hastigheten som står på skylten vid sidan om vägen inte alltid den lämpliga hastigheten.

Läs mer:

Polisens uppmaning: Sluta varna för trafikkontroller

Solsken, regnrisk och snöbyar – så blir påskvädret där du bor

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!