Påsk

Påsken är viktigt högtid inom kristendomen som ska påminna om Jesus lidande, död och återuppståndelse. Även inom judendomen firas påsken till minne av judarnas uttåg ur Egypten.

Den kristna påskhelgen innefattar skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk.

Påskmaten går att liknas vid julbordet med undantag för påskmust och påskgodis.

På skärtorsdagen är det många barn som klär ut sig till påskkärringar och går och knackar dörr varpå de får godis. En annan tradition som har med påskgodis att göra är att gömma påskägg och sedan låta barnen leta efter dessa.

Andra saker som hör påsken till är påskris och påsklov.

Påskhelgen har inget bestämt datum utan infaller olika tider varje år, vanligtvis i april.
7 Maj, 13:10
Ukraina säger sig ha avslöjat ett nätverk som planerade att lönnmörda president Volodymyr Zelenskyj och flera andra högt uppsatta ukrainare. Två utpekade förrädare har gripits.
5 Maj, 19:12
Flera partiledare är oroliga för våldsamheter i Malmö i samband med Eurovision. Jag är orolig att det kan bli obehagligt, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till TT.
16 Apr, 06:36
Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.
8 Apr, 07:20
Prylkedjan Clas Ohlson är ingen butik för högtider och långhelger, verkar det som. I marsrapporten ökade försäljningen till 648 miljoner kronor i mars, en ökning med 4 procent mot månaden före. Men online gick man bet. En skurk i dramat är den tidiga påsken.
6 Apr, 14:26
Alla poliser i Norge beväpnar sig från och med lördag eftermiddag efter hot mot moskéer, rapporterar norska medier. Hoten ska ha framförts via sociala medier.
5 Apr, 14:56
Den positiva trenden fortsätter. Fotbollsallsvenskan drar folk. Den första omgångens åtta matcher följdes på plats av närmare 125 000 åskådare.
2 Apr, 08:30
Stockholmsbörsen vände nedåt i tisdagens eftermiddagshandel. Breda OMXS-index stängde på minus 0,5 procent. Mot strömmen gick gruvjätten Boliden, som lyfte 4,5 procent.
1 Apr, 15:20
Annandagstrafiken blev en ganska lugn historia. Det har inte varit några större problem, men det köade på sig norr om Gävle på eftermiddagen, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket, till TT på måndagskvällen.
30 Mar, 20:04
Omställningen till sommartid kan vara brutal – men i år kan den kännas lindrigare. Arne Lowden, ljus- och sömnforskare vid Stockholms universitet, svarar på hur tidsomställning påverkar dig – och samhället.
30 Mar, 13:56
Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.
30 Mar, 12:11
Väderfenomenet "blodregn" kan dra in i Sverige under påskaftonens eftermiddag och kväll.
30 Mar, 07:12
Ägg, godis och påskris. Påskhelgen är full av traditioner och precis som många högtider bygger de på en salig blandning av nytt och gammalt.
30 Mar, 00:58
Polisen i Göteborgs norra skärgård tar till nya metoder för att stävja stök som följer det traditionsenliga så kallade "grankriget" mellan öarna inför påsken, rapporterar Göteborgs-Posten.
29 Mar, 11:02
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.
29 Mar, 10:05
Inför påskfirandet har Nyheter24 pratat med en psykolog som delar med sig av tips om hur man kan hantera familjekonflikter.
29 Mar, 08:58
I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.
29 Mar, 08:08
Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.
29 Mar, 08:06
Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.
29 Mar, 06:46
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.
29 Mar, 06:00
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.
1 2 3 4 ... 9