Stockholm

Skräcksekten Colonia Dignidad: Pedofili, tortyr och nazism

Paul Schäfer grundade skräcksekten Colonia Dignidad, även känd under namnet Villa Baviera, i Chile.
Paul Schäfer grundade skräcksekten Colonia Dignidad, även känd under namnet Villa Baviera, i Chile. Foto: Foto: La Tercera/TT och Roberto Candia/AP/TT

Under 1960-talet etablerade tysken Paul Schäfer en bosättning i Chile vid namn Colonia Dignidad. Men det var ingen vanlig bosättning som anlades, utan en ren och skär skräcksekt i total isolering från resten av omvärlden.


Läs mer

Paul Schäfer föddes i tyska Bonn 1921 och började tjänstgöra som sjukvårdare för nazisterna i andra världskriget, för att sedan ha blivit befordrad till överste vid krigets slut. 

Paul Schäfer. Foto: La Tercera/AP/TT

1959 grundade Schäfer ett barnhem och en församling i Siegburg i västra Tyskland, men anklagades kort därefter för sexuella övergrepp på två barn. 

Efter anklagelserna lämnade Schäfer hemstaden och reste till Mellanöstern där han kom i kontakt med en chilensk ambassadör som bjöd med honom till Chile. I januari 1961 invandrade Schäfer därför till Chile och staden Parral.

Grundade sekten Colonia Dignidad

Bosättningen kallades Villa Baviera. Foto: Roberto Candia/AP/TT

Det var efter att Schäfer anlänt till Chile som han grundade sekten och kulten Colonia Dignidad, även känt som Koloni Värdighet på svenska. Sekten bestod, när den var som störst, av omkring 300 tyskar och chilenare som levde i den isolerade bosättningen som gick under namnet Villa Baviera.

Samtliga hus, belägna på ett 137 kvadratkilometer stort område, omgärdades av taggtråd och beväpnade vakter i utsiktstorn.  

Pedofilin och övergreppen

Sektledaren var ständigt omringad av en grupp pojkar som behandlades som slavar och som bestraffades med elstötar när de inte betedde sig så som Schäfer ville. Dessa och övriga barn ska ha tvingats kalla honom för "tio permanente", vilket kan översättas till "den evige morbrodern". 

Schäfer år 2005. Foto: Rolando Andrade/AP/TT

I bosättningen levde barn och föräldrar separerade från varandra och bland föräldrarna hade det blivit en vedertagen sanning att det var en ära för dem om deras barn blev utvalda till att dela säng med Schäfer. Detta möjliggjorde de många sexuella övergrepp som Schäfer ska ha utsatt barnen för. 

– Jag minns att Schäfer förgrep sig på mig den första natten då jag anlände. Jag var bara 12 år gammal, men jag var tvungen att ligga i hans säng hela natten, berättade en av de utsatta flera decennier efter att ha flytt från sekten, enligt The Independent

Tortyren och samarbetet med diktatorn Pinochet

Barnen inom sekten, som var satta i tvångsarbete från gryning till skymning, var inte de enda som for illa på bosättningens mark. 

Schäfer inledde nämligen tidigt ett samarbete med Chiles diktator Augosto Pinochet och detta samarbete innebar bland annat att bosättningen användes som ett hemligt fängelse. 

Augusto Pinochet. Foto: UPI/Scanpix/TT

I det hemliga fängelset, som fanns i tunnlar under jorden, förhördes och torterades omkring 300 chilenska regimkritiker. Minst 100 av dessa ska ha mördats och begravts i massgravar innanför bosättningens stängsel. 

Besöktes av naziläkaren Josef Mengele 

Fotografier föreställande Josef Mengele. Foto: AP/TT

I sekten fanns en läkare vid namn Hartmut Hopp som ska ha varit Schäfers högra hand. Han drev en egen klinik inom bosättningen, men sekten ska också ha fått besök av den ökände naziläkaren Josef Mengele – även känd som dödsängeln. 

Schäfer flydde och greps i Argentina

Det var inte förrän 1997 som polisen i Chile väckte åtal mot Schäfer efter att flera personer som lyckats fly från sekten vittnat om vad de blivit utsatta för. I samband med detta flydde den fruktade sektledaren till Argentina där han inte greps förrän åtta år senare.

Schäfer efter gripandet. Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Samtidigt gjorde polisen en räd mot bosättningen i Chile. Där kunde de beslagta flera hundra skjutvapen, tusentals handgranater och flera missiler. 

Dömdes till 33 års fängelse

Under 2006 dömdes Schäfer till 33 års fängelse i chilensk domstol för ett mord, fem våldtäkter mot barn, 20 sexuella övergrepp, tortyr och illegalt vapeninnehav. 

Efter en tids sjukdom avled Schäfer, 88 år gammal, i fängelset den 24 april 2010. 

Källa: BBC, The Local och The Independent

Läs mer:

5 av de absolut värsta sekterna i historien

Ledde galen sexsekt – döms till 120 års fängelse

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.