Tisdag 22 Jun
Stockholm

Professorn: Detta behövs för att livet ska bli normalt igen

Niklas Arnberg tror att det kommer dröja innan samhället blir normalt igen.
Niklas Arnberg tror att det kommer dröja innan samhället blir normalt igen. Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT

Niklas Arnberg, professor i mikrobiologi, menar att Sverige skulle varit bättre rustade med antivirala läkemedel vid pandemins start och att det behövs fler virusforskare i landet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vaccineringen av den svenska befolkningen är i full gång. Det har skänkt ljus i mörkret för många och någonstans borta i horisonten verkar den efterlängtade vardagen skymta igen.

"Många, många år"

Men enligt Niklas Arnberg, som är professor i mikrobiologi på Umeå universitet, kan det ta lång tid för samhället att blir normalt igen.

– Vi kommer nog få leva med det här viruset många, många år framöver. När vi kan börja leva som vanligt är jättesvårt att säga, säger han i intervjun med Helgstudion i SVT.

Niklas Arnberg är virolog vid Umeå universitet. Bildkälla: Alexandra Bengtsson/SvD/TT

Bättre förberedelser

Han menar att Sverige hade varit mycket bättre förberett om vi stod redo med smittbromsande och effektiva läkemedel.

– Skolorna skulle kunna fungera som vanligt, vi hade kunnat ha fulla läktare på allsvenskan och i hockeyslutspelet, sjukvården hade förmodligen inte varit så tungt drabbad, kulturen hade kunnat fungera som vanligt.

"Ett, två eller tre år"

Enligt honom behöver landet rusta upp med fler virusforskare som kan undersöka virus i allmänhet och inte bara coronaviruset. På så sätt kan fler antivirala läkemedel framställas och Arnberg menar att det inte är förrän då vi kommer kunna börja leva som vanligt.

– Det kan dröja ett, två eller tre år, säger han i intervjun.

Kommentera
Kopiera länk
Dela