Lördag 19 Jun
Stockholm

I den här regionen blir du "bötfälld" om du vägrar Astra Zeneca

Här kan du tvingas betala om du inte dyker upp för din vaccintid.
Här kan du tvingas betala om du inte dyker upp för din vaccintid. Foto: Unsplash

Flera regioner runt om i landet har haft problem med människor som vägrar Astra Zenecas vaccin. Nu har en region bestämt att debitera uteblivna besök med 450 kronor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Runt om i landet har det kommit rapporter om att flertalet personer vänt i dörren när de insett att det vaccin de blivit tilldelade är Astra Zeneca. Detta då de är oroliga för biverkningar, men enligt vaccinsamordnaren vid Region Norrbotten Pia Näsvall handlar det om en väldigt liten risk.

– De allvarliga biverkningarna har drabbat yngre personer och de är extremt få om man jämför med alla miljontals doser som givits, förklarar hon för SVT.

Tvingas böta 450 kronor

Enligt en kartläggning av Norr Media visar det sig att Region Norrbotten har tagit beslut om att debitera 450 kronor för uteblivna besök, något de gör för att minska andelen som tackar nej till vaccinet.

– Utifrån det som gäller hade vi inte kunnat göra på annat sätt. Då hade man varit tvungen att fatta nya beslut, säger Näsvall.

Landets 21 regioner tar ingen avgift om man bestämmer sig för att inte ta vaccin, i region Norrbotten kan det bli en dyr affär. I ytterligare tre regioner behöver du betala 200 kronor om du inte dyker upp, skriver SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela