Tisdag 11 Maj
Stockholm

Greta Thunberg skänker en miljon till vaccinprogram

Greta Thunbergs stiftelse donerar nu 100 000 euro till WHO och Covax – motsvarande drygt 1,1 miljon kronor. ”Precis som med klimatkrisen måste vi hjälpa de som är mest sårbara först", skriver klimataktivisten i ett pressmeddelande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu ger sig klimataktivisten Greta Thunberg in i vaccinkampen, och skänker en miljon kronor till vaccinprogrammet Covax.

”Precis som med klimatkrisen måste vi hjälpa dem som är mest sårbara först. Detta är skälet till att jag stöttar alla som är engagerade i Covax som är den bästa vägen mot jämlik vaccinfördelning och väg ur pandemin", skriver hon i ett pressmeddelande.

Avstår från FN:s konferens – i vaccinprotest 

Och det är inte första gången som den svenska klimataktivisten agerat i vaccinfrågan. Hon har tidigare protesterat mot att världens fattiga inte får tillräckligt med vaccin, medan rikare länder samlar på sig onödigt stora mängder. 

För att visa sitt missnöje har hon bland valt att avstå från FN:s klimatkonferens i Skottland i november. Anledningen? Att många fattiga och ovaccinerade länder inte kommer ha möjlighet att närvara.

#VaccineEquity

Under hashtagen "#VaccineEquity" skriver Thunberg att ungefär var fjärde person blivit vaccinerad mot covid-19 i rikare länder. 

I fattigare länder är samma siffra en på ungefär 500. Med sin donation på 100 000 euro, motsvarande drygt 1,1, miljoner kronor, hoppas hon kunna bidra till ett mer jämlikt vaccinationsarbete.

Sveriges miljarddonation

Under förra veckan beslutade Sverige att skänka ytterligare 2,25 miljarder kronor till Covax, för deras fortsatta arbete framåt. 

Pengarna tas från biståndsbudgeten och kommer fördelas på tio år. 

Den senaste donationen gör Sverige till den bidragsgivare i världen som skänkt mest pengar till vaccinationsprogrammet per capita, skriver Svenska Dagbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela