Onsdag 10 Aug
Stockholm

Här är 5 personer som försvann spårlöst under 2000-talet

Nyheter24 listar fem personer som försvunnit under 2000-talet – och som inte hittats sedan dess.
Nyheter24 listar fem personer som försvunnit under 2000-talet – och som inte hittats sedan dess. Foto: Privat/NTB/TT, BKA Germany/Federal Criminal Police Office/Wikimedia Commons och Privat/Wikimedia Commons

Varje år försvinner tusentals människor och anhöriga lämnas i ovisshet kring vad som hänt deras familjemedlem eller vän. Nyheter24 listar fem fall från 2000-talet där personer försvunnit spårlöst, under mystiska förhållanden, och aldrig hittats igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Majoriteten av de hundratusentals personer som rapporteras som saknade varje år hittas, men några mystiska försvinnanden gäckar fortfarande både polisen och allmänheten. Nyheter24 listar fem sådana fall. 

1. Lars Mittank – försvunnen sedan 2014

Den då 28-årige Lars Mittank, hemmahörande i Tyskland, var på semester med sina vänner i den bulgariska semesterorten Varna mellan den 30 juni 2014 och den 7 juli 2014. 

Mitt under semesterresan, den 5 juli, blev Mittank inblandad i en argumentation vid en bar, som senare ledde till att 28-åringen hamnade i ett slagsmål. Efter ett slag mot vänster öra fick Mittank problem med sin hörsel och uppsökte en läkare som avrådde honom från att flyga inom de närmsta dagarna. 

Lars Mittank. Bildkälla: BKA Germany/Federal Criminal Police Office/Wikimedia Commons

När vännerna reste hem den 7 juli tvingades därför Mittank stanna kvar i Varna, men bytte då hotell. Där ska han, enligt tysk polis, ha uppträtt märkligt. Han ska även ha ringt sin mamma och viskat att fyra män skulle mörda honom. Dagen efter att han checkat in lämnade han hotellet och åkte till flygplatsen.

I hopp om att kunna flyga hem till Tyskland vände sig Mittank till en läkare på flygplatsen för att rådfråga om sitt skadade öra, men mitt under samtalet reste sig Mittank upp, lämnade sina tillhörigheter och sprang därifrån. 

Mittank. Bildkälla: Bildkälla: BKA Germany/Federal Criminal Police Office

Mittank fångades av övervakningskameror när han lämnade flygplatsen till fots och vittnen såg honom klättra över ett stängsel och springa ut på ett fält. 

Sedan dess, den 8 juli 2014, har ingen sett eller hört från Mittank. 

2. Anne-Elisabeth Hagen – försvunnen sedan 2018

Det var den 31 oktober 2018 som den då 69-årige Anne-Elisabeth Hagen, fru till den norske miljardären Tom Hagen, försvann från deras gemensamma hem i Lørenskog utanför Oslo. Maken kontaktade polisen efter att han, enligt DN, i bostaden hittat deras hundvalp inlåst och ett hotbrev som innehöll krav på lösensumma. 

Paret Hagens villa. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Efter larmet ska polisen, i stor hemlighet, ha arbetat med att utreda vad som hänt Hagen. Inte förrän i januari året därpå gick de ut offentligt med misstankarna om kidnappning och uppgav då också att kidnapparna kommunicerat via en "digital kommunikationsplattform". 

Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Privat/NTB/TT

När ytterligare några månader passerat uppgav polisen att de utgår från att Hagen berövats livet och trots upprepad kommunikation med de påstådda kidnapparna grips hennes make Tom Hagen den 28 april 2020. Polisen uppgav då att de inte längre tror att hon blivit bortförd, utan att detta varit ett sätt att vilseleda polisen från ett mord. 

Tom Hagen häktades dagen därpå, misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin fru, men släpps ur häktet en dryg vecka senare. Han ska dock fortsatt vara misstänkt för inblandning i sin hustrus försvinnande.

3. Jennifer Kesse – försvunnen sedan 2006

När Jennifer Kesse, som då var 24 år gammal, inte dök upp på sitt jobb i Orlando, Florida, den 24 januari 2006 blev hennes chef orolig och kontaktade Kesses föräldrar. 

Jennifer Kesse. Bildkälla: Privat/Wikimedia Commons

Efter en två timmar lång bilresa anlände föräldrarna till Kesses hem. Hennes bil saknades, men utöver det såg allt ut att vara i sin ordning i hemmet. Kläder låg framme och en blöt handduk låg i badrummet, vilket tydde på att Kesse nyligen gjort sig redo för dagen och lämnat sin bostad. 

Bildkälla: Orlando Police Department

När Kesse inte svarade på några telefonsamtal kontaktade familjen polisen och började sätta upp bilder på 24-åringen i hennes bostadsområde – men utan framgång. 

Det var inte förrän två dagar senare, den 26 januari, som Kesses bil hittades vid en parkering i närheten. På övervakningskameror från området, vid dagen då Kesse försvann, kan en person ses parkera hennes bil och sedan lämna platsen till fots. 

Personen ses lämna parkeringen. Bildkälla: Wikimedia Commons

Trots omfattande undersökningar av videomaterialet har personen inte kunnat identifieras och Kesse, som inte setts sedan den där januaridagen 2006, dödförklarades 2010 i brist på ledtrådar kring vad som kan ha hänt henne. 

4. Brian Shaffer – försvunnen sedan 2006

Den 27-årige läkarstudenten Brian Shaffer var på en barrunda i Columbus, Ohio, tillsammans med två vänner under natten mellan den 31 mars och 1 april 2006. Strax efter klockan 01.00 kan de tre vännerna ses på övervakningsbilder när de anländer till en bar.

Brian Shaffer till vänster, tillsammans med sin mamma. Bildkälla: Privat/Wikimedia Commons

Ungefär 35 minuter senare syns Shaffer, utan sina två vänner, tillsammans med två kvinnor utanför baren. Strax därefter återvänder han in till baren, som snart skulle stänga. Enligt lokaltidningen 614 Now lämnade hans två vänner baren när de inte kunde hitta Shaffer – i tron om att han åkt hem på egen hand.

Men så var inte fallet. Shaffer sågs aldrig lämna baren via övervakningskamerorna vid entrén och sedan natten till den 1 april 2006 har ingen sett eller hört från 27-åringen. 

5. Maura Murray – försvunnen sedan 2004 

På eftermiddagen den 9 februari 2004 fick flera lärare vid sjuksköterskeutbildningen i amerikanska Massachusetts ett mejl från den 21-åriga studenten Maura Murray. I mejlet stod det att hon skulle ta ledigt i en vecka från sina studier eftersom att en familjemedlem hade gått bort – något som senare visade sig vara en lögn.

Maura Murray. Bildkälla: Privat/Wikimedia Commons

Tidigare samma morgon hade Murray använt sin dator för att hitta en vägbeskrivning till Burlington i grannstaten Vermont och på eftermiddagen, omkring klockan 15.30, lämnade hon sitt studentrum med sin bil. I bilen hade hon, enligt familjen Murrays egna hemsida, packat kläder, toalettartiklar, smink och skolböcker. 

Bara tio minuter senare fångades Murray på en övervakningskamera när hon stannade vid en bankomat, där hon tog ut drygt 280 dollar, för att sedan stanna ännu en gång och då köpte hon alkohol till ett värde av 40 dollar. 

Stora sökinsatser upptogs i samband med Murrays försvinnande. Foto: Jon-Pierre Lasseigne/AP/TT

Klockan 19.27 samma kväll ringde en kvinna i Haverhill, New Hampshire, polisen och uppgav att en bil kört ner i ett dike nära hennes bostad. Även en busschaufför larmade polisen efter att han stannat vid olycksplatsen och pratat med föraren av bilen: Maura Murray. Han hade erbjudit sin hjälp, men Murray hade då sagt att hon redan vägassistans. 

Men när polis anlände till platsen bara minuter senare, klockan 19.46, var Murray spårlöst försvunnen och 21-åringen har inte hittats sedan dess. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.