Stockholm

Här är tre av de mest hemsökta platserna i Sverige

Borgvattnets prästgård, genrebild på spöke, Torpa stenhus.
Skulle du våga tillbringa en natt i något av de här kusliga husen?. Foto: Borgvattnets prästgård/Pexels/Wikimedia commons

Runt om i Sverige finns flera platser och hus som sägs vara hemsökta av allt från sorgsna kvinnor till gråtande barn. Nyheter24 listar tre av de mest kusliga husen som det går att tillbringa en natt i – om du vågar.


Läs mer

En del får rysningar av bara tanken och en del jagar med ljus och lykta efter tecken på att de finns på riktigt. Vi pratar såklart om spöken. Flera platser runt om i Sverige sägs vara hemsöktaNyheter24 listar några av de mest kusliga spökhusen.

1. Borgvattnets prästgård

Det beryktade hemsökta huset, som även är ett vandrarhem för den som vågar, blev färdigbyggt år 1876 och ligger tio mil från Östersund. De första spöklika rapporterna kom redan år 1927 från prästen Nils Hedlund, som även är son till ett av spökena.

En annan präst vid namn Erik Lindgren berättade för en journalist att han en kväll satt och läste i gårdens gungstol. Helt plötsligt ska någon ha skjutit stolen framåt, så Lindgren kastades ur den och ramlade ner på golvet. Han berättar också att han flera gånger fått känslan att han kolliderat med någon – som inte syns.

Besökare vittnar om kusliga upplevelser på prästgården. Foto: Borgvattnets prästgård

I april i början av 1900-talet dog prästfrun Märta endast 34 år gammal, under sin förlossning. Marken var för hård för att kunna begrava någon i den så Märta förvarades en tid i huset. Det sägs vara hon som river ner tvätt från linorna, uppenbarar sig som skuggor, sitter på sängarna – och drar folk i kläderna.

Det sägs spöka i prästgårdens alla rum – och vissa är döpta därefter. Det finns bland annat ett rum som heter "Gråterskornas rum", där just tre väldigt sorgsna kvinnor kan ses sitta i soffan. I stora salen finns ytterligare en kvinna, som fått namnet grå damen.

Det är i Gula rummet som Märta ryktas hålla till. Foto: Borgvattnets prästgård

År 1947 uppgavs prästgården vara landets mest hemsökta hus och 1970 kunde de första gästerna boka ett rum. Sedan dess har hundratusentals valt att tillbringa nätterna där – och kanske fått besök av någon som dog för många år sen.

2. Torpa stenhus

Torpa stenhus har funnits sedan år 1470 och ligger vid sjön Åsunden i Västergötland. Ett hemsökt hus verkar ha som regel att ha ett spöke som kallas för gråa damen, eller som i Torpa Stenhus, den grå frun. Hon sägs ha blivit förälskad i en av de danska fångarna som hennes pappa, som var herre i borgen, tagit med sig. Fången dödades direkt när herren fick nys om sin dotters kärlek, som tillslut dog av hjärtesorg. Nu sägs hon spöka i slottets salar, oförmögen till ro.

I Torpa stenhus spökar flera kvinnor som gått tragiska öden till mötes. Foto: Wikimedia commons

Kvinnorna hade det inte lätt på den tiden. En annan dotter till en riddare, hade varit på besök i grannlandet Danmark. När hon kom hem berättade hon för familjen att pesten brutit ut i landet under hennes vistelse. Riddaren tog minst sagt till drastiska åtgärder – och murade in flickan i ett rum. Inte konstigt att hennes spöke härjar i stenhuset.

Besökare vittnar även om att de sett en blek pojke i gammeldags kläder på ägorna, som sägs vara treåriga Gustav Stenbock, som ramlade i brunnen och drunknade för många år sedan. Även pojkens far sägs vandra runt i huset, och det hänger ett porträtt av honom i Kungssalen för den som är nyfiken.

Om man ställer sig under det stora porträttet när klockan slår 12, på natten då, och ropar på honom ska enligt berättelserna hela slottet börja skaka. Det är oklart hur många som faktiskt har försökt sig på det, men huset står i alla fall intakt.

3. Frammegården

Gården ligger på en kulle i Skillingmark och tillhör kommunen. Sedan i mitten på 1900-talet har spökjägare tagit sig dit för att dokumentera knackningar, steg och andra märkliga ljud som barngråt. Det finns några teorier om vilka dessa spöken kan vara.

Här ryktas kvinnor ha avrättats genom både halshuggning och häxbränning. Foto: Skillingmarks hembygdsförening

Två barn ryktas ha varit instängda på vinden och till följd av det dött till följd av svält och törst, för att sedan begravas i gårdens källare. Det finns även ett rum som kallas för "likrummet" där det står en dödsbädd. I rummet sägs människor ha lagts för att invänta döden – det är inte så konstigt att det är där som de spökar allra mest.

Kvinnor som pekats ut som häxor fick ofta dödsstraff. Foto: Pressens bild/Scanpix/TT

Inte nog med det – enligt legenden ska även marken där gården ligger ha varit en avrättningsplats för kvinnor som dömts för häxeri under 1600-talet.

Källor: Borgvattnets prästgård, Torpa stenhus, Visit Värmland,

Skulle du våga sova i ett spökhus?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.