Hundratals personer samlades för coronademonstration
Den 20 mars i år samlades hundratals personer i centrala Stockholm för att demonstrera mot coronarestriktionerna. Vid 14.00 under lördagen påbörjade ytterligare en demonstration, som polisen nu jobbar med att upplösa.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Under demonstrationen den 20 mars samlades flera hundra personer på Medborgarplatsen i Stockholm för att delta i den så kallade "Tusenmannamarschen" – något arrangörerna bakom demonstrationen menar handlar om att stå upp mot de svenska coronarestriktionerna.
Demonstrationen saknade tillstånd i och med den nya pandemilagen, något som gjorde att polis kallades till plats för att upplösa samlingen. Det ledde till tumult och sex poliser skadades. Runt 50 personer fördes bort.
Strax efter "Tusenmannamarschen" gick arrangören Filip Sjöström ut med att de var nöjda med resultatet och lovade att fler demonstrationer väntas – något som kan komma att ske redan till helgen.
Två större sammankomster
På lördag den 1 maj har flera organisationer och personer sökt tillstånd, vilket beviljats då de är färre än åtta personer.
Vad som däremot oroar polisen är att de fått nys om att två större sammankomster planeras. Bland annat handlar det om "Bensinupproret", men också "Frihetsrörelsen", som är en del av de coronaförnekare som även deltog den 20 mars. Dessa två har inte sökt tillstånd.
– Vi går inte ut med exakta namn, men det jag kan säga är att det handlar om en bilkortege som eventuellt kommer köra in från de södra delarna av stan mot City. Och dels samma typ av arrangör som vi hade att göra med den 20 mars, förklarar Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen till Mitt i Stockholm.
"Kan bara göra en uppskattning"
Polisen kommer i sin tur att tillsätta resurser och drönare som ska bevaka de mest centrala delarna av Stockholm. Då de inte sökt tillstånd kan Skagerlind inte svara på hur många som förväntas ansluta.
– Ingen har sökt tillstånd så vi kan bara göra en uppskattning. Men det finns inga olagliga demonstrationer, det finns bara de med eller utan tillstånd. Sedan är det alltid en utmaning när de inte söker tillstånd, säger Carina Skagerlind.
Föra diskussion den bästa metoden
Hon förklarar vidare för Mitt i Stockholm att den största och oftast mest effektiva strategin är att föra en diskussion med arrangören. Innan det måste det klargöras huruvida det handlar om en offentlig sammankomst eller inte, sedan klargör de regelverken. Den sista strategin, om inget annat fungerar, är att upplösa skaran människor.
SL ändrar busslinjer
Då en av de demonstrationerna som ännu inte fått tillstånd förväntas röra sig från Norra Bantorget till Kungsträdgården kommer SL att tillfälligt ändra busstrafiken mellan 12.30 och 17.00.
De busslinjer som påverkas är 1, 2, 3, 53, 54, 57, 65, 69, 75 och 76.
Uppdatering
Det var vid 14.00 som hundratals människor samlades vid Norra Bantorget i Stockholm för ännu en demonstration. I spetsen stod arrangören Filip Sjöström som hade hoppats på minst 2 000 människor.
Bara elva minuter senare blev polisen tvungna att beordra människor att lämna platsen då de gått över max antal människor enligt pandemilagen. Enligt Aftonbladet blev stämningen snabbt hektisk och demonstranterna uppvisar irritation mot polisen. Däremot har inga sammandrabbningar skett mellan demonstranter och poliser.
Samtidigt som polisen via högtalare försöker få folk att lämna platsen förs tal om frihet i Vasaparken. De arbetar för fullt med att få människor att lämna frivilligt, men vissa demonstranter har börjat föras bort av polis.
Demonstranter lämnar platsen
På polisens hemsida meddelar de nu att allt fler demonstranter väljer att avlägsna sig från Vasaparken. Samtidigt är det andra som vägrar lämna och dessa personer blir då omhändertagna av polis.
Fram till 18.00 bevakade polisen innerstaden med drönare.