Då kan Sverige gå in i ett "nytt normalläge".
Då kan Sverige gå in i ett "nytt normalläge". - Foto: Henrik Montgomery/TT, Marko Säävälä/TT

Coronaviruset: Det innebär ett "nytt normalläge"

Att vi är nära att återgå till hur samhället såg ut innan pandemin är vi långt ifrån, menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Men lättade restriktioner kan komma att ske.


Det har varit många förseningar i vaccinmål. Den senaste uppdateringen meddelade socialminister Lena Hallengren under fredagens pressträff.

12 maj

Det nya datumet för vaccinmålet förskjuts till och med den 5 september. Men redan fram till den 12 maj har Folkhälsomyndigheten på sig att utreda huruvida landet ska lätta ytterligare på restriktionerna. Det innebär att vi kan komma att gå in i ett "nytt normalläge" – något som Hallengren betonar inte handlar om att inskränka befolkningens rättigheter, menar SVT.

– Men vi måste ha en beredskap, vi får inte bli överraskade i någon mening och sakna exempelvis testkapacitet för att stävja klusterutbrott framöver. Pandemin är ju inte över även när vi har lyckats vaccinera många i Sverige, säger hon.

Kan pågå till och med 2023

Johan Carlson, FHM:s generaldirektör, medverkade även han på pressträffen. Han förklarar att pandemin inte är över på långa vägar och sade bland annat att vi kan behöva leva med pandemi och restriktioner fram till år 2023.

– Det finns all anledning för folk att förstå att en återgång till ett samhälle som vi hade före pandemin, det är vi inte i närheten av just nu.

Det innebär det nya normalläget

Men vad menas egentligen med ett "nytt normalläge?"

Ett "nytt normalläge" beskrivs av Carlson som ett samhälle med fortsatta restriktioner, dock färre än idag. Han menar att myndigheter fortsatt kommer behöva bevaka pandemin och ha regler som kan hindra och förebygga stora utbrott, skriver SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!