Det här är Olof Gustafsson.
Det här är Olof Gustafsson. - Foto: AP/TT, Youtube/anisdondemina

Från Ekerö till Medellín – Olof K Gustafsson är vd för Pablo Escobars bolag

Som 17-åring drev han fyra företag, blev utsedd till en av Sveriges nya hjältar av tidningen Entreprenör och tog sig hela vägen från Ekerö till Medellín. Idag är Olof K Gustafsson vd för Pablo Escobars företag.


Olof K Gustafsson växte upp i en typiskt svensk familj. Pappan arbetade inom Socialdemokraternas kommunalråd medan Olof som yngre sålde serietidningar – dock med en plan.

Olof Gustafsson. Bildkälla: Youtube/anisdondemina

Fyra företag som 17-åring

Olof drömde nämligen om att bli dollarmiljardär. Därför hade han som 17-åring fyra företag. Ett döpte han till Serieplaneten, vilket bland annat delade ut "Simpsons"-tidningar. Han hade också webbyrån Sitesolutions som skapade hemsidor, en webbutik vid namn Seriehyllan samt tidningen "Serieblaskan" som han startade när han var 13 år. Vid 17-års ålder var han chefredaktör för 23 personer.

Serietidningarna blev nyckeln till Olof att tjäna in sin alldeles egna första miljon, berättar han i en intervju med Anis Don Demina. Då var han 16 år gammal.

Samtidigt studerade han på Kungsholmens gymnasium i Stockholm och hade bestämt sig för att ta gymnasieexamen på två år istället för tre. Till Metro berättade han att det handlade om att spara tid.

– Ett år är en lång tid och jag vill kunna nå vissa av mina mål så snabbt som möjligt.

I intervjun förklarade Olof att hans planer för livet var att studera vidare till jurist på Handelshögskolan. Men idag kan vi lugnt påpeka att hans liv tog en intressant vändning.

Flyttade till USA

När Olof snubblade på mållinjen till en entreprenörstävling som hade gett honom en fribiljett till Handelshögskolan bestämde han sig för att ta sitt pick och pack till USA för att söka lyckan – och pengarna.

Hans plan var att tillfälligt bo hos sin mamma, men när det inte gick blev han bostadslös och fick sova på golvet i kontoret han hade haft råd att skaffa sig. Till mat blev det endollars-burgare från McDonald's.

Efter ett tag som både jobb-och bostadslös fick Olof till slut tag på en inkomstkälla, nämligen telemarketing. Lönen var simpel – 20 dollar per kund som tackar ja till att bli låntagare hos en bank.

"Ja, tack så mycket"

Det var inte förrän 2014 som han, efter att ha gått ut med att han vill lansera ett datorspel baserat på Pablo Escobars liv, träffar brodern till den världsberömde knarkbaronen – Roberto Escobar.

I Colombia, tre månader efter första mötet, sågs de igen och Olof erbjöds rollen som vd. Hans första mission var att säkra namnrättigheten.

– Han ville ha svar direkt. Jag tänkte typ två sekunder och sedan sa jag ”Ja, tack så mycket”.

Pablo Escobar, chef över Medellínkartellen, med sin fru Maria Henao och son Juan Pablo.

Stämmer bolag

Och att säkra namnet Pablo Escobar har Olof Gustafsson tagit på stort allvar. Företagets största inkomstkälla är för nuvarande att sälja rättigheter till nöjesindustrin, men tätt inpå arbetar de för fullt med att stämma bolag som utan tillstånd använder namnet Pablo Escobar i olika produktioner.

– Alla tror att vi sitter och langar droger, men det är inget som vi gör. Folk har svårt att förstå det. Vi har som mål att ta hand om Pablo Escobars namn och legend. Men det är klart att det är problematiskt att vara chef för Pablo Escobars bolag. Folk tycker att det är hur ”shady” som helst. Men då vet de inte vad vi håller på med, säger Olof till Expressen.

För fem år sedan stämde Roberto Escobar streamingjätten Netflix på en miljard dollar för att använda sin brors namn utan rättigheter efter succéserien "Narcos".

– Det är ingen dokumentär, det är en dramatisering och då måste man betala för att använda namnet som vi äger, och vi äger både Escobar och Pablo Escobar, säger Olof till Expressen och jämför det med när han var tvungen att skaffa sig rättigheterna för att trycka upp "Simpsons"-tidningar.  

I Dagens Industri förklaras det även att Escobar Inc också varit i rättslig tvist med svenska Klarna, efter det att betalningstjänsten fryst en utbetalning till Escobar Inc.

Konflikten ska ha pågått i över ett år och grunda sig i då Escobar Inc sålde så kallade renoverade Samsung-telefoner under namnet "Escobar fold", och sedan sålde dem för cirka 4 000 kronor styck. Vilka också har kritiserats, då det uppges röra sig om minimala förändringar av utseendet på telefonerna. Enligt Olof hann det säljas 1 000 telefoner på tre dagar innan Klarna sade upp samarbetet på grund av etiska skäl.

Enligt Klarnas misstankar har alltså inga telefoner skickats ut från första början och under tiden tjänsten var verksam sålde Escobar Inc telefoner till ett värde av fyra miljoner kronor – och det är dessa miljoner som Olof menar att Klarna olovligen fryst. Men då misstankarna kvarstår från Klarnas håll valde de att skjuta fram sista avstämningen tills dess att kunderna fått tillbaka sina pengar.

"Jag är hårt arbetande"

Att landa ett vd-jobb på Escobar Inc är inget som hör till det normala. På frågan om varför Olof tror att just han fick jobbet, förklarade han att det handlar om hårt jobb.

– Jag är hårt arbetande. Det var antagligen det Roberto såg. Jag, precis som Roberto, sitter inte bara på herrgården och röker cigarr. Det är inte vår stil. Det var därför jag blivit ”the chosen one”.

Olof förklarar också i samma intervju att etik-och morallektioner inte nappar på honom. Han ställer sig bakom Pablo Escobar i den mening att Escobar aldrig dödade för skojs skull, utan att det var folk som försökte mörda och stjäla från honom. Att människor dog av drogerna de köpt från Escobar menar Olof är helt den egna individens ansvar.

Hjälpte Donald Trump

Washington Post fick 2016 nys om att Olof varit med och hjälpt Donald Trump att fiska röster inför presidentvalet, något Olof erkänner. Han ska ha tagit fram botar för att boosta Trumps engagemang i sociala medier efter att ha blivit kontaktad av Daniel Scavino, tidigare stabschef och ansvarig för Donald Trumps sociala medier.

"Kolla var jag är nu"

I dag verkar livet rulla på ordentligt för svenske Olof. Han har blivit pappa och bor nu med sin fru i Dubai. I intervjun med Expressen skickar han en sista pik till Handelshögskolan.

– Kolla var jag är nu, säger han. Jämför pengar, kontakter och prestationer med de andra som var nominerade till ”Årets affärskreatör 2011”. Att jag inte vann var det bästa som kunde hända mig. 

/
VD
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

1 timme sedan
Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

1 timme sedan
Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.