Torsdag 11 Aug
Stockholm

Anna Carin jagar säl i Östersjön: "Precis som på Gröna lund"

Foto: Skärmdump/TV3/Viaplay
Foto: Skärmdump/TV3/Viaplay. Foto:

I kvällens "På gränsen med Peter Jihde" träffar vi Anna Carin Vestling, som jagar säl i Östersjön sedan sex år tillbaka. "Det är precis som på Gröna Lund", säger hon i programmet, som sänds måndagar klockan 21.00 på TV3 och Viaplay.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Nu ska jag förhoppningsvis få komma nära en av Östersjöns största och gulligaste invånare, och sen se på när de dör, säger Peter Jihde inför mötet med Anna Carin Vestling.

Sedan sex år tillbaka jagar hon säl utanför Hudiksvall – en aktivitet hon anser vara oerhört viktig för artens välmående.

Om man inte vårdar stammen finns det en risk att den försvinner, menar hon. Avskjutning är därmed en naturlig del av viltvården.

Foto: Skärmdump/TV3

"Det är precis som på Gröna Lund"

Tillsammans beger de sig ut på vattnet för att leta efter sälar. När Anna Carin hittat en bra plats stannar hon båten och börjar sikta in sig på byten.

– Det är precis som på Gröna Lund när man slår med klubbor på grodor. Man vet aldrig vart de dyker upp nästa gång, säger Anna Carin.

Foto: Skärmdump/TV3

Äter flera kilo fisk om dagen

Det finns omkring 60 000 sälar i Östersjön. De äter flera kilo fisk om dagen, vilket många anser vara ett hot mot fisket. 

Ändå anser Anna Carin att det är många som inte förstår sig på säljakten.

– För att det ska finnas mat till alla som räcker, och för att det inte ska bli sjukdomar, så håller man en bra stam. Då måste man skjuta av dem, säger hon i programmet.

Tycker du att man ska skjuta sälar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.